Zalety betonu architektonicznego w kuchni
Beton to jeden z podstawowych tworzyw, wykorzystywanych w budownictwie. Do tej pory kojarzony był z materiałem, z którego wykonuje się fundamenty, stropy, czy elementy infrastruktury drogowej., jednak od pewnego czasu coraz większą popularnością cieszy się jego bardziej reprezentatywna odmiana, czyli beton architektoniczny. Znajduje on zastosowanie w dekoracji elewacji budynków oraz ich wnętrz – w tym kuchni.
Beton architektoniczny, jego charakterystyka i zastosowanie
Beton architektoniczny jest tworzywem bardzo podobnym po względem składu i właściwości do zwykłego betonu, wykorzystywanego do budowanie fundamentów i innych elementów konstrukcyjnych budynku. Wytwarza się go w procesie odpowiednio długiego mieszania starannie dobranych składników:- Wody
- piasku o różnym uziarnieniu - wielkość ziaren decyduje o fakturze ostatecznego produktu
- cementu - zwiększa jego odporność na pękanie w czasie schnięcia i nadaje on betonowi charakterystyczną szarą barwę.
- plastyfikatorów – zwiększają one plastyczność i urabialność masy
- upłynniaczy – pozwalają ograniczyć ilość wody potrzebnej do produkcji masy
Zalety betonu w kuchni
Beton architektoniczny posiada wiele zalet, które czynią z niego idealne tworzywo do zastosowania w kuchni. Po pierwsze jest plastyczny, co pozwala wykonać z niego elementy wyposażenia o praktycznie dowolnych wymiarach i kształtach, np. jednoczęściowego blatu kuchennego wraz ze zlewem. Dodatkowa niska nasiąkliwość sprawia, że beton jest łatwy w utrzymaniu czystości. Jest to szczególnie istotne właśnie wtedy, gdy blat znajduje się w kuchni, a więc pomieszczeniach, w którym poziom higieny powinien być najwyższy. Po drugie – beton architektoniczny jest - w przeciwieństwie do betonu konstrukcyjnego - bardzo estetyczny. Zmieniając skład mieszanki betonowej możliwe jest uzyskanie produktów o różnorodnej fakturze i kolorze, tak by pasowały one do pozostałych części umeblowania wnętrza. Po trzecie – beton architektoniczny jest bardzo odporny na warunki, które czekają go w każdej kuchnie. Materiał ten wykazuje bowiem niezwykle wysoką odporność na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Nie rysuje się, nie pęka, nie nasiąka wodą, jest również bardzo odporny na wysokie temperatury. Trwałość betonu przejawia się także w tym, że nawet po dłuższym czasie nie traci on swoich pierwotnych właściwości. Jedną z wiodących na polskim rynku firm, zajmujących się produkcją elementów z betonu architektonicznego jest BTB Radzymin.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana