Zalety blatów granitowych
Granit to skała magmowa składająca się z kwarcu, skalenia potasowego, plagioklazu i biotytu. W naturze występują granity o różnorodnej barwie – od szarej, przez białoróżową, zieloną i czerwoną, na czarnej skończywszy. Walorom estetycznym granitu towarzyszą dobre właściwości fizyczne, które predestynują go do zastosowań budowlanych takich jak wykonywanie blatów kuchennych. Dlaczego warto wykonać blat z granitu? Sprawdźmy to.
Cechy wytrzymałościowe
Blaty z kamienia granitowego to wyroby nad wyraz odporne, z którymi mogą równać się nieliczne materiały. Odznaczają się świetną odpornością na ścieranie, zarysowania oraz oddziaływanie wody i wilgoci. Cechą charakterystyczną granitu jest też wytrzymałość na wysokie temperatury. Z tego względu omyłkowe postawienie na blacie rozgrzanego naczynia nie skutkuje powstaniem szpecących śladów.Właściwie zabezpieczony, przede wszystkim zaimpregnowany blat granitowy wykazuje również odporność na reakcje chemiczne, w tym wszelakie substancje kwaśne i oleiste. Zaniedbanie procesu pielęgnacyjnego może przynieść przykre skutki, na przykład doprowadzić do pojawienia się miejscowych zmian w odcieniu – przestrzega specjalista firmy HB-Polska, znanej hurtowni kamienia naturalnego z Krakowa.
Kwestie wizualno-aranżacyjne
Blaty kuchenne z granitu prezentują się niezwykle solidnie i stylowo. Stanowią doskonały element aranżacji eleganckich kuchni. Dzięki specjalistycznym sprzętom producentów granitu, materiał może być obrabiany dosłownie na milimetry, osiągając pożądany krój i kształt – zgodnie z założeniami projektowymi. Bardzo ciekawym, modnym ostatnimi czasy rozwiązaniem jest stosowanie rowków tworzących naturalny ociekacz przy zlewie. Blaty granitowe najkorzystniej wypadają w zestawieniu z materiałami cieplejszymi w stylu drewna. Warto też pamiętać, że granit z uwagi na naturalne pochodzenie jest materiałem w pełni ekologicznym i niepowtarzalnym. To zupełnie inaczej niż w przypadku sztucznych, prefabrykowanych elementów kuchennego wyposażenia, przez które jesteśmy otaczani.Sposób użytkowania
Granit to materiał prosty w utrzymaniu – głównie przez wspomniane już walory wytrzymałościowe. Poza impregnacją, nie wymaga skomplikowanych zabiegów konserwacyjnych. Wiele typów blatów granitowych można przemywać stosując ciepłą wodę i zwykłe mydło. Niekiedy warto jednak korzystać z dedykowanych środków czystości. Właściwe utrzymanie czystości utrudnia rozwój bakterii, czyniąc blat jeszcze bardziej funkcjonalnym i przyjaznym, zwłaszcza w kontekście prowadzonych prac kuchennych. Nie ulega zatem wątpliwości – blat granitowy to ciekawa propozycja dla mebli w stylu klasycznym i nowoczesnym, stanowiąca eleganckie i praktyczne rozwiązanie aranżacyjne.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana