Zalety polskiej kuchni
Kuchnia polska ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. My jesteśmy przekonani, że nasze narodowe kulinaria są pełne zalet, a nawet więcej: nie mają sobie równych! Poznaj na nowo kuchnię polską. Dowiedz się, jakie są charakterystyczne dania i smaki naszej ojczystej kuchni i jakie jej tradycje przetrwały do dziś. Przekonaj się, że warto sięgnąć czasem po typowe polskie potrawy!
Czy kuchnia polska rzeczywiście jest ciężkostrawna i tłusta?
Kuchnia polska ma opinię ciężkostrawnej. Nie jest to do końca prawda. To, że po wielu daniach typowych dla naszego narodu najchętniej położylibyśmy się spać, a wątroba rozpaczliwie woła o pomoc, nie wynika ze specyfiki potraw, lecz z tego, że zatraciliśmy umiejętność właściwego ich przyrządzania i doprawiania. Dania mięsne, kapustne czy z warzyw strączkowych często „siadają” nam na żołądku i dają nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. Dawniej gospodynie nie oszczędzały ich jednak swoim bliskim, ponieważ umiejętnie je przyprawiały. Cięższe dania zawsze warto podawać w towarzystwie kminku, majeranku i innych przypraw, które nie tylko wzbogacają smak i aromat potraw, ale przede wszystkim sprzyjają ich trawieniu. Warto pamiętać też, że kuchnia polska to nie tylko zawiesiste sosy, mączne dania i tłuste mięsiwa, ale też bogactwo lekkostrawnych i obfitujących w minerały kasz czy przeogromny wybór pożywnych i lekkich zup mlecznych. Ważnym elementem polskiej kuchni są także kiszonki o dobroczynnym działaniu – usprawniają one trawienie, poprawiają kondycję jelit i mają mnóstwo witaminy C. Nie można pomijać przetworów mlecznych, które są sycące, smaczne i pełne wapnia. Kuchnia polska jest skomponowana tak, że wpływ ciężkich dań jest niwelowany przez dodatki, a całość dostarcza energii na długo, syci i zadowala niemal każde podniebienie. Jeżeli więc chcesz jeść zdrowo, jedząc po polsku, sięgaj nie tylko po pierogi i bigos, ale też po charakterystyczne dla naszej kuchni przyprawy oraz przetwory warzywne i mleczne. Czerp pełnymi garściami z mądrości poprzednich pokoleń, które wiedziały, jak przyrządzić i zbilansować danie, aby nie było ono zbyt ciężkie. Wie to także szef kuchni w restauracji Symfonia Smaku.Smaki kuchni polskiej
Za ogromną zaletę kuchni polskiej należy uznać jej różnorodność, zarówno jeśli chodzi o składniki, jak i smaki. Nasze rodzime kulinaria obejmują niemal wszystkie grupy produktów: zboża, warzywa, owoce, nabiał, jaja, drób, mięso czerwone, dziczyznę, ryby, a nawet raki. Kolejną mocną stroną kuchni polskiej jest to, że w wielu daniach dominuje uwielbiany przez prawie każdego smak umami – ten nieokreślony, nazywany czasem bulionowym albo mięsnym, który nie tylko zadowala kubki smakowe, ale też kojarzy się z sytością. Umami dobrze się zgrywa ze smakami słonym i kwaśnym, których także nie brakuje w polskiej kuchni.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana