Zastosowanie śmietany i śmietanki w kuchni
Wśród wielu produktów mlecznych trudno o bardziej popularne i wszechstronne niż śmietana oraz śmietanka. Warto poznać je lepiej i stosować umiejętnie, aby oczarować podniebienia bliskich i gości! Dowiedz się, co różni śmietanę od śmietanki, jakie są ich rodzaje i do czego możesz zastosować te dwa typy nabiału w swojej kuchni. Jeżeli myślisz, że o śmietanie wiesz wszystko – czytaj dalej!
Kuchenne zastosowania śmietany
Śmietany nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. To gęsty produkt mleczny o nieco kwaśnym smaku. Występuje w kilku wariantach, które różnią się zawartością tłuszczu. To zaś przekłada się na właściwości i zastosowania śmietany. Oto kilka najczęściej spotykanych w lodówkach sklepowych typów:- Śmietana 9%, nazywana niekiedy jogurtową, to najlżejsza odmiana tego produktu. Można ją polecić osobom dbającym o linię i unikającym tłuszczów zwierzęcych w diecie. Doskonała do sałatek i jako baza do dressingów!
- Śmietana 12% ‒ nieco gęstsza od śmietany 9%. Najlepszy wybór do sałatek.
- Śmietana 18% ‒ wykorzystywana najczęściej do zabielania i zagęszczania zup (pomidorowej, ogórkowej, jarzynowej). Jest znacznie gęstsza niż dwie poprzednie.
- Śmietana 22% ‒ dzięki kremowości i wysokiej zawartości tłuszczu ten typ śmietany sprawdza się doskonale jako składnik sosów, które zyskują w ten sposób na smaku – tłuszcz jest jego nośnikiem.
Kwaśna śmietana może też stanowić samodzielny dodatek do dań. W jej towarzystwie serwuje się np. placki po węgiersku – lekka kwaśność, ale jednocześnie mleczna łagodność doskonale przełamują pikantność gulaszu i urozmaicają doznania smakowe.
Czym jest śmietanka i co można z niej wyczarować?
Śmietanka to śmietana przed zakwaszeniem. W odróżnieniu od niej ma łagodny mleczny smak, pozbawiona jest kwaśności. Dzięki temu sprawdza się doskonale jako składnik deserów. Śmietankę można dodać do kawy, staje się wtedy ona łagodna i aksamitna. Śmietanki o zawartości tłuszczu 12% i 18% można stosować podobnie jak kwaśne śmietany do dań, które nie powinny mieć kwaśnego smaku, np. słodkich dań obiadowych, jak zupy owocowe, naleśniki czy pierogi. Gęstsze warianty – śmietanki 30%, 33% i 36% ‒ są niezastąpione w przygotowywaniu kremów do ciast i tortów, a także deserów. Doskonale się ubijają i pozwalają uzyskać idealną konsystencję.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana