W jaki sposób powstaje masło?

W jaki sposób powstaje masło?

Masło to produkt mleczny, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia w kuchni. Stosowane jest nie tylko do smarowania kanapek, ale bardzo często również jako tłuszcz do smażenia, pieczenia i gotowania oraz jako niezbędny składnik różnego rodzaju wypieków. To produkt tak powszechny, że rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, jak jest wytwarzane. W poniższym […]

Masło to produkt mleczny, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia w kuchni. Stosowane jest nie tylko do smarowania kanapek, ale bardzo często również jako tłuszcz do smażenia, pieczenia i gotowania oraz jako niezbędny składnik różnego rodzaju wypieków. To produkt tak powszechny, że rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, jak jest wytwarzane. W poniższym tekście znajdziemy odpowiedź na to pytanie.

 

Czym jest masło?

Masło jest produktem wysokotłuszczowym otrzymywanym w wyniku zmaślania wydzielonej z mleka i odpowiednio przygotowanej śmietanki. W wyniku procesu zmaślania następuje ok. 20-krotna  koncentracja tłuszczu mlecznego w stosunku do wyjściowej zawartości tłuszczu w mleku.

Ogromną zaletą masła jest to, że jest to produkt wyprodukowany wyłącznie ze śmietanki bez użycia jakichkolwiek  dodatków czy polepszaczy. Ponadto podczas mrożenia w temperaturze ≤ -18°C zachowuje swoje prawidłowe cechy organoleptyczne – wyjaśnia specjalista ze Spółdzielni Mleczarskiej ROTR. Produkty nazywane często „masłami roślinnymi” to tak naprawdę margaryny, które poza podobną konsystencją nie mają z prawdziwym masłem wiele wspólnego. 

 

Proces wytwarzania masła

Technologia produkcji opiera się na przekształceniu uprzednio przygotowanej śmietanki (słodkiej bądź ukwaszonej) w masło. Najprościej mówiąc jest to przemiana fazowa emulsji typu olej-woda (śmietanki) w emulsję typu woda-olej (masło). W wyniku procesu zmaślania, który jest najważniejszym etapem produkcji masła otrzymujemy ziarna tłuszczowe o wielkości 2-4 mm oraz maślankę jako produkt uboczny do dalszego zagospodarowania. Następnie ziarno jest płukane wodą w celu usunięcia maślanki międzyziarnowej. Z płukania masła można zrezygnować. Kolejny istotny etap procesu produkcji to wygniatanie masła, mające m.in. na celu połączenie ziaren w jednolita masę, usunięcie z masła nadmiaru wody czy maślanki jak również podniesienie trwałości masła w wyniku ograniczenia możliwości rozwoju drobnoustrojów. Na koniec masło jest formowane i pakowane.

Regulamin korzystania z serwisu