Artykuł sponsorowany

Wina węgierskie – smak centrum Europy

Wina węgierskie – smak centrum Europy

Długoletnią tradycję uprawiania winorośli i sztukę winifikacji ich owoców mają również Węgrzy.  Tereny, na których położone są tam winnice, podlegają wpływom klimatu kontynentalnego, co wynika z położenia geograficznego kraju. Węgry osłonięte są od wpływów klimatu śródziemnomorskiego i prądów powietrznych znad Atlantyku górami, znaczenie ma również położenie per se, na tyle dalekie, aby docierające tam masy powietrza wytraciły swój impet i dotychczasowe właściwości. Na obszarze Węgier nie ma, poza Balatonem, większych zbiorników wodnych, co dodatkowo osusza atmosferę i wpływa na temperaturę otoczenia. W rezultacie na Węgrzech występują 4 wyraźne pory roku i długi cykl dojrzewania winogron.

Mieszają się tu rozmaite tradycje winiarskie z całej Europy, wpływy zachodnioeuropejskie, bałkańskie czy kaukaskie, co owocuje sporą ofertą ciekawych i intrygujących trunków, na Węgrzech są więc 22 regiony winiarskie zgrupowane w 7 większych obszarów. Znajdziemy tu, założony jako pierwszy, region miasta Tokaj, produkujący słynne białe deserowe węgrzyny. Niektóre z nich, tak jak Aszú, mają unikalną recepturę. W tym przypadku winogrona zbiera się późno, czekając aż przejrzeją, niemal uschną i pokryją się nalotem szlachetnej pleśni. Następnie robi się z nich pastę i zalewa ją winem édes, by rozpocząć proces fermentacji. Inne, obfitujące w winorośl miejsce, to region opartego przeważnie na szczepie Olaszrizling Balatonu (Badacsony: produkuje głównie z winogrona Kéknyelű, następnie Balatonboglár, Balaton-felvidék, Balatonfüred-Csopak, Nagy-Somló, używający zwykle szczepów Olaszrizling, Hárslevelű i Furmint, wreszcie Zala). Oferta tego regionu to zazwyczaj pełne smaku, acz nieco kwasowe, prawie cierpkie wina białe. Liczne winiarnie rozłożyły się w węgierskiej części biegu Dunaju, wytwarzając rześkie i lekkie wina. Są to regiony Csongrád, Hajós-Baja, Kunság. Następnie mamy Észak-Dunántú z podregionami Neszmély (świeże, aromatyczne białe), Etyek-Buda (białe pełne), Mór (pełne białe ze szczepu ezerjó), Pannonhalma (białe pełne) i Sopron (zaskakująco dostojne czerwone). Godne polecenia są też wina z regionu Panonii. W Pécs wytwarza się pełne białe wina, w Szekszárd pełne smaku, lekko pikantne czerwone, słynne pod nazwą Szekszárdi Bikavér (bazuje na szczepach kadarka, kékfrankos, cabernet franc i merlot), jest wreszcie Villány, produkujące krzepkie, pełne i pieprzne czerwone wina ze szczepów blauer portugieser, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i niekiedy pinot noir.

Eger – nie tylko Bycza Krew

Na koniec zostaje region Egeru, w którym wytwarza się i pełne białe wina (Bükk, Mátra), i słynną Byczą Krew – Egri Bikavér, półwytrawny lub wytrawny kupaż win czerwonych. Trunek ten zyskał swoją nazwę w czasach oblężenia miasta przez wojska tureckie w XVI w. Dla początkującego smakosza win ten region kryje w sobie jeszcze jeden sekret – dziedzictwo Gála Tibora, przedwcześnie zmarłego twórcy nowoczesnych win węgierskich. Winiarstwa uczył się na Węgrzech, w Toskanii i RPA, zdobytą wiedzę wprowadzając później skutecznie w rodzinnych okolicach. Jego firma do dziś rozwija się i produkuje uznane w świecie trunki, jak Egri Csillag, Pinot Noir oraz Egri Bikavér. Wina Gál Tibor, to jednak nie tylko Bycza Krew, to również wyśmienity pinot noir, czerwone, dość intensywne, z posmakiem leśnych owoców, powideł i lokalnych przypraw wino, doskonale sprawdzające się z typowymi węgierskimi lub bałkańskimi potrawami, ale radzące sobie równie dobrze z daniami na bazie z mięsem wołowym czy wieprzowym, ot choćby z gulaszem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.