Wina węgierskie – smak centrum Europy
Długoletnią tradycję uprawiania winorośli i sztukę winifikacji ich owoców mają również Węgrzy. Tereny, na których położone są tam winnice, podlegają wpływom klimatu kontynentalnego, co wynika z położenia geograficznego kraju. Węgry osłonięte są od wpływów klimatu śródziemnomorskiego i prądów powietrznych znad Atlantyku górami, znaczenie ma również położenie per se, na tyle dalekie, aby docierające tam masy powietrza wytraciły swój impet i dotychczasowe właściwości. Na obszarze Węgier nie ma, poza Balatonem, większych zbiorników wodnych, co dodatkowo osusza atmosferę i wpływa na temperaturę otoczenia. W rezultacie na Węgrzech występują 4 wyraźne pory roku i długi cykl dojrzewania winogron.
Mieszają się tu rozmaite tradycje winiarskie z całej Europy, wpływy zachodnioeuropejskie, bałkańskie czy kaukaskie, co owocuje sporą ofertą ciekawych i intrygujących trunków, na Węgrzech są więc 22 regiony winiarskie zgrupowane w 7 większych obszarów. Znajdziemy tu, założony jako pierwszy, region miasta Tokaj, produkujący słynne białe deserowe węgrzyny. Niektóre z nich, tak jak Aszú, mają unikalną recepturę. W tym przypadku winogrona zbiera się późno, czekając aż przejrzeją, niemal uschną i pokryją się nalotem szlachetnej pleśni. Następnie robi się z nich pastę i zalewa ją winem édes, by rozpocząć proces fermentacji. Inne, obfitujące w winorośl miejsce, to region opartego przeważnie na szczepie Olaszrizling Balatonu (Badacsony: produkuje głównie z winogrona Kéknyelű, następnie Balatonboglár, Balaton-felvidék, Balatonfüred-Csopak, Nagy-Somló, używający zwykle szczepów Olaszrizling, Hárslevelű i Furmint, wreszcie Zala). Oferta tego regionu to zazwyczaj pełne smaku, acz nieco kwasowe, prawie cierpkie wina białe. Liczne winiarnie rozłożyły się w węgierskiej części biegu Dunaju, wytwarzając rześkie i lekkie wina. Są to regiony Csongrád, Hajós-Baja, Kunság. Następnie mamy Észak-Dunántú z podregionami Neszmély (świeże, aromatyczne białe), Etyek-Buda (białe pełne), Mór (pełne białe ze szczepu ezerjó), Pannonhalma (białe pełne) i Sopron (zaskakująco dostojne czerwone). Godne polecenia są też wina z regionu Panonii. W Pécs wytwarza się pełne białe wina, w Szekszárd pełne smaku, lekko pikantne czerwone, słynne pod nazwą Szekszárdi Bikavér (bazuje na szczepach kadarka, kékfrankos, cabernet franc i merlot), jest wreszcie Villány, produkujące krzepkie, pełne i pieprzne czerwone wina ze szczepów blauer portugieser, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i niekiedy pinot noir.Eger – nie tylko Bycza Krew
Na koniec zostaje region Egeru, w którym wytwarza się i pełne białe wina (Bükk, Mátra), i słynną Byczą Krew – Egri Bikavér, półwytrawny lub wytrawny kupaż win czerwonych. Trunek ten zyskał swoją nazwę w czasach oblężenia miasta przez wojska tureckie w XVI w. Dla początkującego smakosza win ten region kryje w sobie jeszcze jeden sekret – dziedzictwo Gála Tibora, przedwcześnie zmarłego twórcy nowoczesnych win węgierskich. Winiarstwa uczył się na Węgrzech, w Toskanii i RPA, zdobytą wiedzę wprowadzając później skutecznie w rodzinnych okolicach. Jego firma do dziś rozwija się i produkuje uznane w świecie trunki, jak Egri Csillag, Pinot Noir oraz Egri Bikavér. Wina Gál Tibor, to jednak nie tylko Bycza Krew, to również wyśmienity pinot noir, czerwone, dość intensywne, z posmakiem leśnych owoców, powideł i lokalnych przypraw wino, doskonale sprawdzające się z typowymi węgierskimi lub bałkańskimi potrawami, ale radzące sobie równie dobrze z daniami na bazie z mięsem wołowym czy wieprzowym, ot choćby z gulaszem.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana