Ceramika czy porcelana? Jaką zastawę obiadową wybrać?
Zastawa obiadowa znajduje się na wyposażeniu każdego domu. Celebrowanie posiłków w gronie najbliższych to okazja do wspólnych spotkań i rozmów. Ważne jest, aby przebiegały one w przyjemnej atmosferze nie tylko za sprawą uprzejmości gospodarzy i gości, ale także pięknie zastawionego stołu. Które serwisy obiadowe sprawdzają się lepiej — ceramiczne czy te wykonane z porcelany?
Charakterystyka i zalety zastawy ceramicznej
Wybierając zastawę stołową, wiele osób staje przed dylematem — ceramika czy porcelana? Zwolennicy serwisów ceramicznych cenią je zwłaszcza za odporność na uszkodzenia mechaniczne i twardość. Talerze, filiżanki, wazy i inne elementy należące do kompletu to produkty funkcjonalne i praktyczne. Szeroki wybór rozmiarów, wzorów, kolorów i stylów zastawy ceramicznej przyciąga wielu klientów. Na rynku wyróżnia się obecnie ceramika bolesławiecka charakteryzująca się dużą odpornością na środki chemiczne i ścieranie. Naczynia z niej wykonane mają długą żywotność i mogą służyć przez wiele lat. Podstawowe elementy należące do kompletu zastawy ceramicznej to:
- różne typy talerzy płaskich i głębokich,
- filiżanki z podstawkami,
- kubki,
- dzbanki,
- dzbanuszki na mleko,
- wazy na zupę,
- misy,
- salaterki,
- sosjerki,
- maselniczki,
- solniczki i pieprzniczki.
Większość z tych produktów można nabyć pojedynczo lub w zestawach w Tradycyjnej Fabryce Ceramiki w Bolesławcu. Zdobione ręcznie naczynia wytwarzane są tradycyjną techniką z glin kamionkowych. Dzięki temu są trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Naczynia ceramiczne nadają się także do stosowania w wysokich temperaturach, dlatego z powodzeniem można umieszczać je w piekarnikach i mikrofalówkach.
Dlaczego warto wybrać serwis porcelanowy?
Porcelana to najszlachetniejsza odmiana ceramiki. Zastawa stołowa wykonana z tego materiału nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest też trwała i odporna na działanie substancji chemicznych. Porcelana to luksus, na który warto sobie pozwolić. Naczynia z niej wykonane są łatwe w utrzymaniu czystości. Charakteryzują się także niską przewodnością cieplną, dlatego podawane w nich potrawy wolniej stygną.
Przy częstym użytkowaniu, którego raczej nie da się uniknąć w przypadku stosowanej na co dzień zastawy stołowej, naczynia porcelanowe mogą być podatne na rozbicia. Materiał ten jest kruchy i znacznie mniej twardy niż ceramika. Największą zaletą porcelany jest niezwykle estetyczny i elegancki wygląd, jednak w przypadku zastawy stołowej przegrywa on z funkcjonalnością i trwałością materiału. Aby móc cieszyć się naczyniami z porcelany przez długi czas, należy używać ich z ostrożnością.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana