Artykuł sponsorowany

Charakterystyka borowika szlachetnego

Charakterystyka borowika szlachetnego

Borowik szlachetny, zwany także prawdziwkiem, należy do najczęściej poszukiwanych grzybów jadalnych, a jego walory smakowe doceniane są od setek lat. Początkowo grzyby te były suszone i stosowane jako przyprawa, jednak z czasem stały się elementem kuchni szlacheckiej i magnackiej. Przedstawiamy charakterystykę borowika szlachetnego.

Występowanie

Nazwa „borowik szlachetny” została wprowadzona do polskiej literatury naukowej w 1960 roku przez biolożkę Alinę Skirgiełło. Grzyb ten występuje w lasach iglastych, mieszanych i liściastych, a jego największe skupiska znaleźć można w górskich drzewostanach świerkowych oraz w miejscach świetlistych i na skraju lasu.
- Owocniki wyrastają pojedynczo, często w niewielkich grupach. Czasami mogą tworzyć kręgi. Borowiki szlachetne spotkać można nie tylko w Europie, ale także w Nowej Zelandii, Ameryce Północnej i w południowej części Afryki – tłumaczy nasz rozmówca reprezentujący firmę SEWERYN.
Sezon na borowika zaczyna się w maju i trwa do listopada, jednak zdarza się, że grzyby te spotkać można nawet jeszcze w grudniu.

Wygląd borowika szlachetnego

Owocniki osiągają wielkość od 6 do 25 cm. U młodych osobników są one białe, a z czasem zmieniają barwę na piaskową i finalnie na jasno lub ciemnobrązową. Początkowo owocniki są półkoliste, później robią się poduchowate i wypukłe. Jeśli chodzi o skórę kapelusza, to jest ona sucha i matowa, nie oddziela się od miąższu, może być zarówno gładka, jak i pomarszczona (u starych osobników jest ona lepka). Rurki borowika szlachetnego osiągają długość od 8 do 30 mm, są okrągłe i drobne. U młodych grzybów mają kolor kremowy lub biały, a u starszych przybierają barwę żółtawo-oliwkową, żółto-zieloną oraz oliwkową. Z łatwością można oddzielić miąższ od kapelusza. Jeśli chodzi o trzon, to osiąga od 5 do 20 cm, grubość od 1,5 do 10 cm. Może być biały, szaro-biały lub piaskowy. U młodych osobników trzon jest pękaty i głęboko osadzony w ziemi, a u starszych wydłuża się i robi się maczugowaty. Pokrywa go delikatna biała lub jasnobrązowa siateczka, doskonale widoczna w górnej części trzonu. Sam miąższ borowika szlachetnego jest przeważnie biały, czasem może być kremowy lub piaskowy. Młode grzyby charakteryzują się twardym miąższem, a starsze stają się gąbczaste. Ma on łagodny smak i przyjemny, orzechowy zapach.

Właściwości borowików szlachetnych

Borowiki wyróżniają się wysoką zawartością wody, dlatego mają niską wartość energetyczną. Ponadto, są bogatym źródłem białka, żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin B2, B3 i C. Ponadto, w owocnikach borowika stwierdzono występowanie 8 aminokwasów egzogennych. Borowiki są także źródłem zdrowych tłuszczów. Grzyby te należy zbierać z dala od ruchliwych ulic i autostrad, ponieważ mają wysoką zdolność do kumulowania metali ciężkich.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.