Charakterystyka borowika szlachetnego

Borowik szlachetny, zwany także prawdziwkiem, należy do najczęściej poszukiwanych grzybów jadalnych, a jego walory smakowe doceniane są od setek lat. Początkowo grzyby te były suszone i stosowane jako przyprawa, jednak z czasem stały się elementem kuchni szlacheckiej i magnackiej. Przedstawiamy charakterystykę borowika szlachetnego.

Występowanie

Nazwa „borowik szlachetny” została wprowadzona do polskiej literatury naukowej w 1960 roku przez biolożkę Alinę Skirgiełło. Grzyb ten występuje w lasach iglastych, mieszanych i liściastych, a jego największe skupiska znaleźć można w górskich drzewostanach świerkowych oraz w miejscach świetlistych i na skraju lasu.

Owocniki wyrastają pojedynczo, często w niewielkich grupach. Czasami mogą tworzyć kręgi. Borowiki szlachetne spotkać można nie tylko w Europie, ale także w Nowej Zelandii, Ameryce Północnej i w południowej części Afryki – tłumaczy nasz rozmówca reprezentujący firmę SEWERYN.

Sezon na borowika zaczyna się w maju i trwa do listopada, jednak zdarza się, że grzyby te spotkać można nawet jeszcze w grudniu.

Wygląd borowika szlachetnego

Owocniki osiągają wielkość od 6 do 25 cm. U młodych osobników są one białe, a z czasem zmieniają barwę na piaskową i finalnie na jasno lub ciemnobrązową. Początkowo owocniki są półkoliste, później robią się poduchowate i wypukłe. Jeśli chodzi o skórę kapelusza, to jest ona sucha i matowa, nie oddziela się od miąższu, może być zarówno gładka, jak i pomarszczona (u starych osobników jest ona lepka).

Rurki borowika szlachetnego osiągają długość od 8 do 30 mm, są okrągłe i drobne. U młodych grzybów mają kolor kremowy lub biały, a u starszych przybierają barwę żółtawo-oliwkową, żółto-zieloną oraz oliwkową. Z łatwością można oddzielić miąższ od kapelusza.

Jeśli chodzi o trzon, to osiąga od 5 do 20 cm, grubość od 1,5 do 10 cm. Może być biały, szaro-biały lub piaskowy. U młodych osobników trzon jest pękaty i głęboko osadzony w ziemi, a u starszych wydłuża się i robi się maczugowaty. Pokrywa go delikatna biała lub jasnobrązowa siateczka, doskonale widoczna w górnej części trzonu.

Sam miąższ borowika szlachetnego jest przeważnie biały, czasem może być kremowy lub piaskowy. Młode grzyby charakteryzują się twardym miąższem, a starsze stają się gąbczaste. Ma on łagodny smak i przyjemny, orzechowy zapach.

Właściwości borowików szlachetnych

Borowiki wyróżniają się wysoką zawartością wody, dlatego mają niską wartość energetyczną. Ponadto, są bogatym źródłem białka, żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin B2, B3 i C. Ponadto, w owocnikach borowika stwierdzono występowanie 8 aminokwasów egzogennych. Borowiki są także źródłem zdrowych tłuszczów.

Grzyby te należy zbierać z dala od ruchliwych ulic i autostrad, ponieważ mają wysoką zdolność do kumulowania metali ciężkich.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin korzystania z serwisu