kategoria: Kulinaria

Półmisek wędlin

Wędliny, których nie może zabraknąć na świątecznym stole

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas w roku, podczas którego spotykamy się z najbliższymi przy suto zastawionym stole. W zależności od regionu mogą na nim się znaleźć różnorodne smakołyki. Jednak rodzajem przekąsek, które są na każdym polskim stole niezależnie od lokalizacji, są wędliny. Jakich nie może zabraknąć na świątecznym stole? Sprawdźmy!

Przyprawy kuchenne

Przyprawy i zioła niezbędne w każdej kuchni

Od tego, jakie wybierzemy zioła i przyprawy, będzie zależeć smak naszej potrawy. Odpowiednio dobrane będą doskonale komponować się ze składnikami, tworząc wyszukane smaki. W wielu przypadkach poza walorami smakowymi, mają też one właściwości lecznicze. W dzisiejszych czasach nie musimy się ograniczać tylko do tych dostępnych lokalnie, ale możemy eksperymentować ze smakami z różnych zakątków świata. 

Frytki

Frytki idealne – jak powinny być smażone?

Frytki są daniem, bez którego życia nie wyobraża sobie wielu ludzi. Stanowią podstawowy element menu niektórych restauracji i praktycznie wszystkie barów fast food. Najlepsze frytki nie są ani zbyt spieczone, ani za mało złociste. Posiadają chrupiącą skórkę i smaczne, puszyste wnętrze. Niektórym restauracjom udało się dobić do ideału, inne są nieco dalej. Czym charakteryzują się idealne frytki i jak powinno się je przygotowywać?

wegańskie ciasteczka

Pomysły na proste przekąski dla wegan

Słodkie przekąski to bez wątpienia ulubione desery wielu z nas. Wyzwaniem może okazać się przygotowanie przysmaków dla wegan, które w większości przypadków wymagają skomplikowanych składników i poświęcenia dużej ilości czasu. Na szczęście z kremami cukierniczymi dla wegan możemy w zaledwie kilka minut stworzyć pyszny i jednocześnie zdrowy deser! Sprawdź nasze pomysły na proste słodkie wegańskie przekąski.

beza

Beza i jej sekrety

Śnieżnobiała, słodka beza z owocowymi dodatkami. Dobrze wypieczona na zewnątrz z rozpływającym się w ustach środkiem. Ślinka sama zaczyna ciec, gdy mowa o tym przysmaku. A jednak, gdy masz sam przygotować tę słodkość, rezygnujesz, ponieważ obawiasz się, że jest to zbyt trudne i beza nie wyjdzie. W tym artykule zdradzamy sekret idealnej bezy, która wyjdzie za każdym razem!

pomada cukiernicza

Do czego służą pomady cukiernicze?

Ciastka i ciasteczka nie powstałyby bez obowiązkowych i specjalistycznych półproduktów spożywczych. Jednym z najważniejszych substancji, wykorzystywanych w przemyśle cukierniczym i piekarniczym, jest pomada cukiernicza. Istnieje kilka rodzajów pomad, a każda jest wykorzystywana do innych czynności. Jakie są cechy pomad cukierniczych i dlaczego są tak istotne przy tworzeniu wypieków?

Lasagne

Po czym poznać prawdziwą włoską lasagne?

Prawidłowo przygotowana lasagne to niebywale smaczna potrawa i jedno z najbardziej lubianych na świecie dań kuchni włoskiej. Istnieje jednak duża różnica między prawdziwą włoską wersją a jej odpowiednikami, z którymi ma niewiele wspólnego. Potrawa ta doczekała się kilku wariantów, ale oryginalna jest tylko jedna. Po czym poznać najlepszą, prawdziwą włoską lasagne? Sprawdź!

Kobieta gotująca w kuchni

Czy warto zakupić najnowszy thermomix i co go wyróżnia?

Thermomix firmy VORWERK to legendarne już urządzenie pozwalające na odnoszenie sukcesów kulinarnych bez dużego wysiłku. Kolejne wersje sprzętu sprawiają, że gotowanie staje się wciągającą przyjemnością i składnia do nowych poszukiwań prowadzących do spektakularnych odkryć. Najwyższa jakość, wygoda obsługi, a także oszałamiająca mnogość dostępnych funkcji powodują, że sprzęt zachwyca użytkownika, czyniąc z niego prawdziwego mistrza.

kociołek żeliwny

Jak przygotować kociołek żeliwny do pierwszego użycia?

Kociołki żeliwne służą do przyrządzania różnorodnych potraw już od wielu lat. Obecnie coraz częściej wykorzystywane są do gotowania dań węgierskich lub smacznych pieczonek podczas imprez plenerowych. Najlepszymi właściwościami odznaczają się garnki żeliwne, niemniej jednak nie każdy wie, że tego typu naczynia muszą być odpowiednio przygotowane do pierwszego użycia. Jak wybrać kociołek i na czym polega jego konserwacja? Podpowiadamy.

Surowe mięso na talerzu

Od czego zależy jakość mięsa?

Wyroby mięsne, które można kupić w sklepach, coraz mniej przypominają wędliny i kiełbasy przygotowywane według tradycyjnych receptur w domach naszych dziadków. Smak i zapach nie są aż tak intensywne, a w ich skład wchodzą często sztuczne dodatki i konserwanty. Ale co konkretnie wpływa na jakość mięsa? Przeczytaj tekst, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.

Regulamin korzystania z serwisu