kategoria: Kulinaria

Odpowiednio przygotowana kawa ma więcej walorów smakowych – szkolenia dla pracowników

Mówi się, że świetnej jakości kawa broni się sama. W rzeczywistości jednak na smak i aromat obecnego w filiżance naparu wpływa cały szereg czynników, nad którymi klienci lokalu zwykle się nie zastanawiają. Mamy tu na myśli między innymi skład stosowanej wody, rodzaj używanego sprzętu, a także – co oczywiste – doświadczenie baristów.

Warzywa na blacie kuchennym

Jak komponować posiłki, aby dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych?

Zdrowa i zbilansowana dieta powinna w całości zaspokajać zapotrzebowanie kaloryczne oraz dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Jeśli chcesz ułożyć takie menu, nie obejdzie się bez rozłożenia swojego jadłospisu na czynniki pierwsze, a następnie porządnego zastanowienia się, co warto w nim zmienić. Niezwykle ważne jest komponowanie posiłków w taki sposób, aby organizmowi nie brakowało żadnych składników odżywczych.

Cynamon cejloński jako doskonały dodatek do wypieków i kawy

Nie ma chyba osoby, która nigdy nie słyszała o cynamonie. Jest to bez wątpienia jedna z częściej używanych przypraw do różnego rodzaju deserów, owsianek, kompotów i nie tylko. Czy wiesz, że cynamon cejloński wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości? Z tego powodu warto spojrzeć na niego szerzej niż tylko jak na zwykłą przyprawę i dodawać go do swoich wypieków oraz kawy. Z naszego artykułu dowiesz się wszystkiego o cynamonie cejlońskim.

Śniadanie w pensjonacie

Nowoczesna kuchnia w ośrodkach wypoczynkowych

Urlop to czas, kiedy wiele osób robi sobie przerwę od gotowania. Nie jest to trudne, bo ośrodki wypoczynkowe zwykle oferują wyżywienie, można też jeść w restauracjach czy barach. Ale niektórzy nadal wolą przygotowywać dla siebie posiłki, nawet w czasie wakacji. Dla takich osób przeznaczone są kuchnie w pensjonatach. Czym zatem powinna się charakteryzować nowoczesna kuchnia w takim obiekcie?

Charakterystyka kuchni chińskiej

Kuchnia chińska to jedna z najpopularniejszych, a jednocześnie najbardziej urozmaiconych odmian kuchni azjatyckiej. Trudno ją jednoznacznie scharakteryzować, ponieważ różni się w zależności od regionu, tradycji czy wpływów innych krajów. Tym, co łączy kuchnię różnych regionów Chin, jest przede wszystkim zamiłowanie do smażenia na dużym ogniu przy użyciu charakterystycznej głębokiej patelni, czyli woka.

Co wpływa na jakość oleju spożywczego?

Olej spożywczy nie w każdym przypadku ma identyczną jakość, istnieje kilka przyczyn takiego stanu. Na jego specyfikę może mieć wpływ wiele czynników, które oddziałują zarówno na etapie wysiewu i dalszej uprawy roślinności potrzebnej do przygotowania produktu finalnego, jak i w fazie produkcji, a następnie dystrybucji. Co najczęściej wpływa na jakość oleju spożywczego?

Jedzenie koszerne

Czym charakteryzuje się jedzenie koszerne?

Każda religia ma określone zasady, zgodnie z którymi należy postępować. Bardzo restrykcyjni okazują się wyznawcy judaizmu, ponieważ większość z nich spożywa tylko dozwolone przez prawo żydowskie produkty. Ta religia opisuje zasady koszerności, polegające na dopuszczeniu do spożywania określonej żywności. Zostały one opisane w Torze, a ortodoksyjni żydzi przestrzegają ich nie tylko podczas świąt, ale również na co dzień.

Orzechowy mix. Jak połączyć różne orzechy w jedną pyszną pastę?

Na sklepowych półkach można znaleźć dziesiątki rodzajów past. Wśród nich królują pasty z orzeszków ziemnych, orzechów laskowych lub nerkowców w wersjach zarówno na słono, jak i na słodko. W takich warunkach wybór jednego produktu może wydawać się niemożliwy – szczególnie dla prawdziwych wielbicieli orzechów. Z myślą o tych, którzy nie lubią się ograniczać, powstał orzechowy mix, czyli połączenie pięciu najlepszych rodzajów orzechów. Poznaj jego zalety.

Przygotowanie łososia do gotowania

Czy gotowanie metodą sousvide jest zdrowe?

Kuchnia sous vide wywodzi się z Francji i sięga lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku, a dziś cieszy się popularnością na całym świecie. Metoda ta pozwala na stworzenie smacznych, aromatycznych dań przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich jej wartości odżywczych. Na czym polega metoda gotowania sous vide i dlaczego stanowi doskonałą alternatywę dla pozostałych metod obróbki termicznej?

Olej do warzyw

Różnice między olejem rafinowanym a nierafinowanym

Olej to jeden z najważniejszych produktów wykorzystywanych w kuchniach na całym świecie. Tłuszcz dostarcza organizmowi niezbędnej energii, umożliwia smażenie i pieczenie oraz poprawia smak sałatek, mięs i wielu innych potraw. Na rynku dostępna jest bogata gama olejów produkowanych z różnych gatunków roślin oraz różniących się metodą produkcji. Wyróżniamy tu dwa podstawowe rodzaje, mianowicie oleje rafinowane i nierafinowane. Czym się one różnią?

Regulamin korzystania z serwisu