Charakterystyka kuchni chińskiej

Kuchnia chińska to jedna z najpopularniejszych, a jednocześnie najbardziej urozmaiconych odmian kuchni azjatyckiej. Trudno ją jednoznacznie scharakteryzować, ponieważ różni się w zależności od regionu, tradycji czy wpływów innych krajów. Tym, co łączy kuchnię różnych regionów Chin, jest przede wszystkim zamiłowanie do smażenia na dużym ogniu przy użyciu charakterystycznej głębokiej patelni, czyli woka.

Kuchnia chińska ma różne oblicza. Można wskazać na jej cztery podstawowe typy, które są mocno związane z regionami Chin.

Kuchnia szanghajska.

Kuchnia szanghajska jest typowa dla wschodnich Chin. Słynie z dań rybnych i owoców morza. Do wielu potraw dodawany jest brązowy cukier, który często łączony bywa z winem i octem. W ten sposób kucharze uzyskują subtelnie słodkie smaki. Bardzo popularne dla tego regionu są zupy, a także pierożki wypełnione farszem.

Kuchnia pekińska

Jak wyjaśnia nasz rozmówca z restauracji Lee’s Chinese w Gdańsku: Kuchnia pekińska jest typowa dla północy kraju. Duży wpływ na tradycję kulinarną tego regionu mieli Mongołowie. W kuchni pekińskiej wiele jest potraw z makaronem, który występuje częściej niż ryż. Oprócz tego popularne są inne produkty mączne, a w tym bułki na parze czy pierożki. Chętnie wykorzystuje się również wieprzowinę oraz kapustę. Kuchnię pekińską wyróżniają wyraźne i bardzo konkretne smaki, dlatego do gotowania często używa się w niej czosnku, cebuli dymki, chili oraz porów.

Kuchnia kantońska

Kuchnia kantońska z kolei jest typowa dla Kantonu oraz Hongkongu. To właśnie ta odmiana kuchni chińskiej jest nam najlepiej znana. Kuchnia kantońska zawiera w sobie składniki z całych Chin, jednak słynie przede wszystkim z owoców morza przygotowywanych na różne sposoby. Potrawy podawane są głównie z gotowanym ryżem. Składniki, które powinny być świeże, są drobno siekane, a następnie smażone w wokach na dużym ogniu. Dzięki czemu pozostają chrupiące i zachowują wszystkie cenne dla ludzkiego organizmu składniki mineralne oraz witaminy. Ponadto są delikatnie przyprawiane – tak, aby nie straciły swoich naturalnych smaków. Co ważne, kucharze najchętniej korzystają z produktów lokalnych i dotyczy to wszystkich typów kuchni chińskiej, nie tylko pekińskiej.

Kuchnia syczuańska

Na koniec kuchnia syczuańska charakterystyczna dla zachodnich Chin. Kuchnia ta jest najbardziej pikantna i wyrazista. Używa się w niej dużo mięsa, głównie wieprzowiny, wołowiny i drobiu, ale też tofu i fasoli. Dania powinny być mocno przyprawione. W wielu potrawach pojawiają się czerwone papryczki, nadające intensywnego smaku i aromatu. Smaki kuchni syczuańskiej można znaleźć w menu dobrej restauracji chińskiej. Z wyboru potraw tego typu kuchni z pewnością zadowoleni będą amatorzy mocnych wrażeń kulinarnych.

Regulamin korzystania z serwisu