Cynamon cejloński jako doskonały dodatek do wypieków i kawy
Nie ma chyba osoby, która nigdy nie słyszała o cynamonie. Jest to bez wątpienia jedna z częściej używanych przypraw do różnego rodzaju deserów, owsianek, kompotów i nie tylko. Czy wiesz, że cynamon cejloński wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości? Z tego powodu warto spojrzeć na niego szerzej niż tylko jak na zwykłą przyprawę i dodawać go do swoich wypieków oraz kawy. Z naszego artykułu dowiesz się wszystkiego o cynamonie cejlońskim.
Właściwości cynamonu cejlońskiego
Cynamon cejloński to jedna z popularniejszych przypraw, bez której wiele deserów, ciast i ciasteczek straciłoby smak i aromat. Pochodzi z drzewa nazywanego cynamonowcem cejlońskim, które uprawiane jest głównie na terenie Azji. Aby uzyskać tę cenną przyprawę, należy poddać korę rośliny odpowiedniej obróbce i czyszczeniu. W trakcie tych procesów nabiera ona charakterystycznej dla cynamonu barwy i zwija się z obu stron. W tradycyjnej medycynie chińskiej cynamon znany jest jako skuteczny środek do walki z problemami układu pokarmowego, oddechowego, a także przeziębieniami i biegunkami. Wyróżnia się cztery podstawowe odmiany cynamonu: cejloński, wietnamski, indonezyjski oraz chiński, z czego najpopularniejsza i najzdrowsza jest ta pierwsza.
Cynamon cejloński stanowi dobre źródło żelaza, wapnia, manganu, fosforu oraz potasu. Zawiera aldehyd cynamonowy, który działa antynowotworowo. Dodatkowo znajduje się w nim też epikatechina, która poprawia krążenie. Przyprawa ta jest bardzo korzystna dla zdrowia ze względu na ogromną zawartość związków pozytywnie wpływających na ludzki organizm. Oryginalna i naturalna przyprawa jak cynamon cejloński pomaga na wiele dolegliwości.
- Wsparcie trawienia – stymuluje prawidłową pracę układu pokarmowego. Jest dobrym sposobem na poranne mdłości u ciężarnych, niestrawność i odkwaszenie organizmu. Pomaga w zaparciach, biegunkach, przeciwdziała wrzodom żołądka i dwunastnicy, pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
- Infekcje układu oddechowego – wykazuje właściwości rozluźniające wydzielinę, pomaga w odkrztuszaniu, ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego pomaga w przeziębieniu.
- Ułatwia odchudzanie – przyśpiesza przemianę materii i chociaż nie zastąpi dobrze zbilansowanej diety, przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej i wzmocni efekty ćwiczeń.
- Obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi – pozwala uniknąć zachorowania na miażdżycę, obniża cholesterol i jest dobrym produktem dla cukrzyków. Nie wchodzi w interakcje z lekami.
- Wykazuje działanie przeciwnowotworowe – aldehyd cynamonowy zawarty w przyprawie obniża ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Jego właściwości antynowotworowe potwierdzone są naukowo.
- Poprawia oddech – silne działanie bakteriobójcze doskonale rozprawia się z bakteriami w jamie ustnej powodujące nieświeży oddech, ból, owrzodzenie śluzówki.
Cynamon w wypiekach
Cynamon to doskonała przyprawa do wielu wypieków. Każdemu od razu na myśl przychodzi szarlotka, ale to nie wszystko. Można go wykorzystać do różnego rodzaju muffinek, serników, gofrów, wypieków z ciasta francuskiego. Doskonale komponuje się z jabłkami i gruszkami. Racuchy i naleśniki posypane cynamonem również nabiorą nowego smaku. Dodatkowo świetnie sprawdza się w różnego rodzaju napojach – herbatach, kawach, kompotach. Ma również swoich zwolenników dodających go do mięs. Cynamon może stanowić doskonały składnik marynat do pieczeni.
Kawa z cynamonem na odchudzanie
Czy wiesz, że picie kawy nie musi być kolejnym zwyczajnym rozpoczęciem dnia? Możesz zmienić swój poranny i popołudniowy rytuał, dodając do kawy cynamonu cejlońskiego. Nie tylko będziesz mógł cieszyć się wspaniałym aromatem napoju, ale również zyskasz inne korzyści. Dobra kawa ma wiele prozdrowotnych właściwości. Między innymi przyspiesza metabolizm i pomaga walczyć z cellulitem. Cynamon natomiast wykazuje właściwości obniżające cholesterol, zwalcza dolegliwości trawienne i jest skutecznym środkiem na odchudzanie. Nie ma żadnych wątpliwości, że połączenie kawy i cynamonu to duet idealny dla wszystkich, którzy dbają o linię. Dodanie tej przyprawy do napoju pobudza umysł i ciało do działania. Kawę przyprawiaj połową łyżeczki cynamonu raz dziennie – tyle wystarczy.
Jaki cynamon cejloński kupić?
Prawdziwy smak i prozdrowotne działanie wykazuje tylko oryginalny cynamon cejloński. Inne odmiany, takie jak chiński cassji i podobne, nie zawierają tak wielu cennych składników i nie mają takiego aromatu. Jak odróżnić cynamon cejloński? Sekret zdradził nam pracownik sklepu ze zdrową żywnością Natvita:
Oryginalny cynamon cejloński jest jasnobrązowy. Inne odmiany mają rude i czerwone odcienie. Laska jest krucha i łatwo jest ją połamać w palcach. Składa się z wielu ułożonych równolegle cienkich listków. Ma łagodny smak i aromat, mniej intensywny niż cassia. Znaleźć go można w stacjonarnych i internetowych sklepach, które prowadzą sprzedaż oryginalnych przypraw.
Smak i aromat cynamonu jest nie do podrobienia. Doskonale sprawdza się do wypieków, a także w różnego rodzaju napojach – nie tylko kawie, ale też herbacie czy czekoladzie i kakao. Zdrowotne właściwości oryginalnego cynamonu cejlońskiego wpływają na całe ciało i bez wątpienia warto włączyć tę przyprawę do swojej diety. Nawet jeśli nie przepadasz za słodkimi wypiekami, na pewno znajdziesz dla niego inne zastosowanie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana