Czy gotowanie metodą sousvide jest zdrowe?
Kuchnia sous vide wywodzi się z Francji i sięga lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku, a dziś cieszy się popularnością na całym świecie. Metoda ta pozwala na stworzenie smacznych, aromatycznych dań przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich jej wartości odżywczych. Na czym polega metoda gotowania sous vide i dlaczego stanowi doskonałą alternatywę dla pozostałych metod obróbki termicznej?
Czym jest metoda sous vide?
Sous vide to metoda obróbki termicznej produktów spożywczych polegająca na umieszczeniu ich w specjalnych, próżniowych woreczkach i długim, powolnym gotowaniu w niskich temperaturach. Pozwala na zachowanie nieporównywalnej z innymi metodami ilości walorów smakowych oraz odżywczych. Odpowiednio przyprawioną i przygotowaną potrawę, po zamknięciu w woreczku, zanurza się w wodzie, której temperatura wynosi średnio od 50 do 85 stopni Celsjusza. Metoda sous vide wymaga wyjątkowo długiej obróbki, której czas ostatecznie uzależniony jest od rodzaju produktu, jaki przygotowujemy w dany sposób. Gotowanie niektórych potraw może trwać nawet całą dobę i dłużej.
Produktów, jakie możemy poddać obróbce sous vide, jest całe mnóstwo. Są to różnego rodzaju mięsa, ryby, owoce morza, warzywa i wiele innych. Do niedawna jedzenie tak przygotowanych, wykwintnych dań możliwe było jedynie w dobrych restauracjach. Dziś jednak możemy sami przygotowywać posiłki tą metodą w domu – wystarczy zakup niezbędnego sprzętu, jak urządzenie czy cyrkulator do gotowania sous vide – podpowiada specjalista z portalu o zdrowym odżywianiu mlynarski.pl.
Czy przygotowywanie potraw metodą sous vide jest zdrowe?
Sous vide, inaczej gotowanie próżniowe, to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania posiłków. Doskonale nadaje się dla osób, które z powodu różnych chorób lub dbania o linię stosując zbilansowaną dietę. Ponieważ potrawy są szczelnie zamknięte, wszystkie składniki odżywcze, jak witaminy czy mikroelementy w niej zawarte, nie wydostają się na zewnątrz. Beztlenowe przygotowywanie takich produktów jak różnego rodzaju mięsa, podobnie jak pasteryzacja, umożliwia zabicie wszystkich bakterii.
Gotowanie sous vide nie wymaga użycia dodatkowych tłuszczów, ponieważ naturalne soki wydzielane przez poszczególne produkty zamykane są w ich wnętrzu. To z kolei bardzo korzystnie wpływa na smak i tym samym zmniejsza zużycie soli i innych przypraw, a mięsa czy warzywa pozostają idealnie soczyste. Warto zauważyć także, że metoda sous vide pozwala na minimalną redukcję produktu. Dla przykładu mięso, które zostaje poddane tradycyjnemu gotowaniu, traci aż 20% objętości, podczas gdy redukcja mięsa gotowanego sous vide wynosi 10%. Posiłki przygotowywane przy pomocy tej metody pozwalają również na zminimalizowanie ryzyka, że mięso czy ryby będą niedogotowane i tym samym zaszkodzą naszemu zdrowiu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana