Czym charakteryzuje się jedzenie koszerne?
Każda religia ma określone zasady, zgodnie z którymi należy postępować. Bardzo restrykcyjni okazują się wyznawcy judaizmu, ponieważ większość z nich spożywa tylko dozwolone przez prawo żydowskie produkty. Ta religia opisuje zasady koszerności, polegające na dopuszczeniu do spożywania określonej żywności. Zostały one opisane w Torze, a ortodoksyjni żydzi przestrzegają ich nie tylko podczas świąt, ale również na co dzień.
Wiele osób spożywa posiłki zgodnie z dietą ze względu na chęć poprawy zdrowia, samopoczucia, a nawet wyglądu. Wyznawcy judaizmu również przestrzegają pewnych ograniczeń w swoich posiłkach, jednak nie ma to nic wspólnego z wyżej wymienionymi powodami. Żydzi jedzą żywność koszerną z powodu szacunku do swojej tradycji religijnej. Wierzą bowiem, że spożywanie produktów zgodnych z zasadami koszerności pozwoli im być czystymi i wolnymi od grzechu. Przywiązują dużą wagę do artykułów spożywczych i wybierają wyłącznie te, które są dozwolone w Torze. Nie wszyscy żydzi stosują te zasady na co dzień, ale nadal można spotkać wielu wyznawców judaizmu, dla których koszerność ma duże znaczenie.
Jaka żywność jest uznawana za koszerną?
Do żywności koszernej zalicza się produkty mięsne, mleczne oraz neutralne. Jako pierwsze wymienia się najczęściej mięso pochodzące od przeżuwaczy, a także drób. Z tą kategorią związane są również produkty pochodne, czyli np. kości czy rosół gotowany na mięsie. Do tej grupy produktów należą także niektóre gatunki ptaków, a także szarańczy.
Pracownik sklepu ze zdrową żywność Batom wymienia inne produkty uznawane za koszerne: Artykuły mleczne to przede wszystkim mleko, ser oraz masło. W tej grupie znajdują się również jajka, ale tylko te pochodzące od zwierząt, których mięso jest uznawane za koszerne. Ostatnia kategoria, czyli produkty neutralne to wszelkie pokarmy pochodzenia roślinnego, niebędące mięsem ani nabiałem. Wymienia się wśród nich przyprawy, miód czy ryby, które mają łuski oraz płetwy.
Dieta koszerna nie polega wyłącznie na spożywaniu określonych potraw. Żydzi przestrzegają również zasad, opisujących to, w jaki sposób można jeść dane potrawy. Jest to dla nich bardzo ważne, dlatego przywiązują do tego wagę nie tylko podczas istotnych świąt, ale również w życiu codziennym. Najważniejsza zasada diety koszernej mówi o tym, że potraw mięsnych i mlecznych nie wolno jeść razem. Niektórzy wyznawcy judaizmu robią bardzo długie przerwy pomiędzy zjedzeniem jednego produktu, a drugiego. Ważne jest również to, że różnych grup żywności koszernej nie powinno się przygotowywać w tych samych naczyniach. Z mięsem i nabiałem swobodnie można łączyć pokarmy neutralne, jednak należy zwracać uwagę, aby nie miały one w sobie nic zwierzęcego. Większość napojów uznaje się za koszerne, wyjątek stanowią wina, ponieważ dozwolone są wyłącznie te, które mają odpowiedni certyfikat.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana