Do czego można zastosować mąkę orkiszową?
Najkrótsza odpowiedź brzmi: mąkę orkiszową można stosować do wszystkiego. Z powodzeniem zastąpisz nią zwykłą mąkę z pszenicy. Zyskasz wiele jeśli chodzi o zdrowie, a także pod względem smaku. Jeżeli wybierzesz mąkę orkiszową z pełnego przemiału, a nie jesteś przyzwyczajony (przyzwyczajona) do razowych potraw, dodawaj ją stopniowo, wymieszaną z białą mąką z orkiszu.
Dania główne i przekąski z mąki orkiszowej
Mąkę z orkiszu możesz z powodzeniem zastosować do tradycyjnych, polskich przepisów na pierogi i kluski. Nawet lokalne przysmaki, np. szare kluski, popularne na Śląsku, świetnie wychodzą z mąką orkiszową. Ciekawy efekt smakowy możesz uzyskać, eksperymentując z naleśnikami. Jeśli lubisz „wersję podstawową”, zastosuj białą mąkę z orkiszu. Lecz jeśli zmieszasz ją pół na pół z mąką z pełnego przemiału, naleśniki nabiorą wytrawnego smaku i chrupkości.
Tarta ze szpinakiem wypieczona z mąki orkiszowej, również jest przekąską nie do pogardzenia. Niektórzy najbardziej lubią zapieczoną ze szpinakiem i twarogiem. Także pizza z orkiszu wyjdzie „pierwsza klasa”. Mąkę orkiszową stosuj też do zagęszczenia zup i sosów. Za każdym razem gdy ją stosujesz, dostarczasz – sobie i innym – dobrych węglowodanów, białka, żelaza i witamin z grupy B. Pamiętaj jednak, by kupować tylko mąkę najwyższej jakości, np. z internetowego sklepu z produktami z orkiszu diogra.pl.
Ciasta, ciasteczka oraz chleb z orkiszu
Mąka orkiszowa to świetny wybór także dla miłośników słodkiego, małego co nieco. Białej mąki z orkiszu używaj do pieczenia biszkoptów oraz babek piaskowych. Lecz jeśli decydujesz się na kruche ciasteczka, spróbuj zastosować mąkę orkiszową z pełnego przemiału. Możesz zastosować ją w 100% albo wymieszać w dowolnych proporcjach z białą mąką z orkiszu. Takie ciasteczka na długo zapewnią Ci poczucie sytości, a ponadto dostarczą słodkiej przyjemności.
Mąka z orkiszu to dobry wybór także, jeśli chcesz upiec baby drożdżowe. Jednak wówczas używaj głównie białej mąki, inaczej ciasto nie wyrośnie. Wyjątkowo nie stosuj też ksylitolu (cukru brzozowego), ponieważ nie uaktywni on zaczynu z drożdży. Natomiast cukier trzcinowy nada się do tego świetnie.
Doskonały jest też chleb z mąki orkiszowej, na zakwasie lub bez. Jeśli gustujesz w pajdach razowych – wiesz, że świetnie sprawdzi się mąka z pełnego przemiału. Dobre są też bułki i bułeczki. Warto także spróbować podpłomyków – płaskich placków, podpiekanych na patelni. Nie potrzeba do nich drożdży, zakwasu ani jajek. Po prostu: orkiszowa mąka, woda i sól kamienna.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana