Artykuł sponsorowany

Do czego można zastosować mąkę orkiszową?

Do czego można zastosować mąkę orkiszową?

Najkrótsza odpowiedź brzmi: mąkę orkiszową można stosować do wszystkiego. Z powodzeniem zastąpisz nią zwykłą mąkę z pszenicy. Zyskasz wiele jeśli chodzi o zdrowie, a także pod względem smaku. Jeżeli wybierzesz mąkę orkiszową z pełnego przemiału, a nie jesteś przyzwyczajony (przyzwyczajona) do razowych potraw, dodawaj ją stopniowo, wymieszaną z białą mąką z orkiszu.

Dania główne i przekąski z mąki orkiszowej

Mąkę z orkiszu możesz z powodzeniem zastosować do tradycyjnych, polskich przepisów na pierogi i kluski. Nawet lokalne przysmaki, np. szare kluski, popularne na Śląsku, świetnie wychodzą z mąką orkiszową. Ciekawy efekt smakowy możesz uzyskać, eksperymentując z naleśnikami. Jeśli lubisz „wersję podstawową”, zastosuj białą mąkę z orkiszu. Lecz jeśli zmieszasz ją pół na pół z mąką z pełnego przemiału, naleśniki nabiorą wytrawnego smaku i chrupkości.

Tarta ze szpinakiem wypieczona z mąki orkiszowej, również jest przekąską nie do pogardzenia. Niektórzy najbardziej lubią zapieczoną ze szpinakiem i twarogiem. Także pizza z orkiszu wyjdzie „pierwsza klasa”. Mąkę orkiszową stosuj też do zagęszczenia zup i sosów. Za każdym razem gdy ją stosujesz, dostarczasz – sobie i innym – dobrych węglowodanów, białka, żelaza i witamin z grupy B. Pamiętaj jednak, by kupować tylko mąkę najwyższej jakości, np. z internetowego sklepu z produktami z orkiszu diogra.pl.

Ciasta, ciasteczka oraz chleb z orkiszu

Mąka orkiszowa to świetny wybór także dla miłośników słodkiego, małego co nieco. Białej mąki z orkiszu używaj do pieczenia biszkoptów oraz babek piaskowych. Lecz jeśli decydujesz się na kruche ciasteczka, spróbuj zastosować mąkę orkiszową z pełnego przemiału. Możesz zastosować ją w 100% albo wymieszać w dowolnych proporcjach z białą mąką z orkiszu. Takie ciasteczka na długo zapewnią Ci poczucie sytości, a ponadto dostarczą słodkiej przyjemności.

Mąka z orkiszu to dobry wybór także, jeśli chcesz upiec baby drożdżowe. Jednak wówczas używaj głównie białej mąki, inaczej ciasto nie wyrośnie. Wyjątkowo nie stosuj też ksylitolu (cukru brzozowego), ponieważ nie uaktywni on zaczynu z drożdży. Natomiast cukier trzcinowy nada się do tego świetnie.

Doskonały jest też chleb z mąki orkiszowej, na zakwasie lub bez. Jeśli gustujesz w pajdach razowych – wiesz, że świetnie sprawdzi się mąka z pełnego przemiału. Dobre są też bułki i bułeczki. Warto także spróbować podpłomyków – płaskich placków, podpiekanych na patelni. Nie potrzeba do nich drożdży, zakwasu ani jajek. Po prostu: orkiszowa mąka, woda i sól kamienna.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.