Frytki

Frytki idealne – jak powinny być smażone?

Frytki są daniem, bez którego życia nie wyobraża sobie wielu ludzi. Stanowią podstawowy element menu niektórych restauracji i praktycznie wszystkie barów fast food. Najlepsze frytki nie są ani zbyt spieczone, ani za mało złociste. Posiadają chrupiącą skórkę i smaczne, puszyste wnętrze. Niektórym restauracjom udało się dobić do ideału, inne są nieco dalej. Czym charakteryzują się idealne frytki i jak powinno się je przygotowywać?

Dobre ziemniaki – podstawa sukcesu

Podstawą idealnych frytek są ziemniaki doskonałej jakości i odpowiednich odmian, najlepiej dedykowanych bezpośrednio do frytek lub chipsów. Można je uzyskać, korzystając z usług dobrych gospodarstw rolnych, które specjalizują się w hodowli ziemniaków. Jednym ze sprawdzonych zakładów rolnych jest Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk, oferujące głównie ziemniaki.

Przykładem odmian ziemniaków, które idealnie nadają się do produkcji frytek, są Agria, Russet, Irga lub Irys. Wystarczy wybrać odpowiednio duże bulwy, a następnie pokroić je dokładnie.

Rozmiar ma znaczenie

Rozmiar frytek jest kolejnym kluczowym czynnikiem, świadczącym o potrawie dobrej jakości. Ziemniaczane przekąski nie mogą być ani za małe (grozi to przypaleniem) lub za duże (niemożliwy będzie wtedy do uzyskana efekt chrupiącej skórki).

Miejsce do smażenia frytek

Idealne frytki nie mogą być smażone w dowolnym miejscu. Na warunki domowe wystarczy zwykła frytkownica (z wykorzystaniem rafinowanego oleju rzepakowego), jednak restauracje coraz częściej wykorzystują specjalistyczne frytury. W owych urządzeniach tłuszcz bardzo wolno ulega degradacji, dzięki czemu frytki smażone są w sposób zdrowszy i bardziej opłacalny finansowo.

Jak prawidłowo smażyć frytki?

Rozmiar frytek, dobór ziemniaków, miejsce smażenia, a także wybór dobrej firmy, która prowadzi sprzedaż warzyw to nie jedyne czynniki prowadzące do uzyskania idealnych frytek. Ważna jest też temperatura.

Najlepiej zastosować dwa etapy smażenia. Podczas pierwszej części kucharz powinien nagrzać tłuszcz do 170 stopni Celsjusza, a następnie smażyć frytki przez 5 minut. Dzięki temu ziemniaczane przekąski zyskują elastyczną i puszystą strukturę oraz jasne zabarwienie. Jest to wstępny etap podsmażania frytek. Po smażeniu należy odstawić je na kratkę, aby ostygły i odsączył się z nich nadmiar tłuszczu.

Kolejny krok to właściwe podsmażanie. Tym razem kucharz powinien podgrzać tłuszcz do 185 stopni Celsjusza, a następnie włożyć frytki do substancji. Smażenie odbywa się około 5-10 minut. W trakcie procesu frytki zyskują złocisto-brązowy kolor oraz idealnie chrupiącą skórkę.

Regulamin korzystania z serwisu