Jak pakować ser?
Ser jest produktem dość delikatnym, wymagającym ochrony zarówno w trakcie dojrzewania, jak i podczas dystrybucji i sprzedaży. Opakowania chronią nie tylko przed pojawieniem się chorobotwórczych mikroorganizmów lub pleśni, ale również przed uszkodzeniami mechanicznymi. Metody pakowania sera różnią się zazwyczaj w zależności od jego rodzaju. Przyjrzyjmy się im bliżej, w jaki sposób można pakować ser.
Właściwa ochrona sera jest ważna na każdym etapie jego produkcji. Między innymi od opakowania zależy, czy będzie posiadał swoje właściwości smakowe i zapachowe, czy proces dojrzewania będzie przeprowadzony prawidłowo oraz czy ser nie ulegnie uszkodzeniom mechanicznym. Poza wyjątkami na serze nie może pojawić się również pleśń. A miękkie sery twarogowe ze względu na bardzo krótki czas do spożycia potrzebują metod pakowania umożliwiających przedłużenie ich trwałości.
Pakowanie sera metodą próżniową
Metoda próżniowa jest wykorzystywana szczególnie do pakowania serów twarogowych, które ze względu na swoje właściwości mają dość krótki czas przydatności do spożycia. Aby zachować ich smak i jakość jak najdłużej pakuje się je w podciśnieniu, dzięki czemu zachowują odpowiedni poziom nawodnienia oraz kwasowość. Dzięki temu nadają się do dalszego przechowywania w warunkach chłodniczych. Metoda ta nie jest zazwyczaj wykorzystywana podczas procesu dojrzewania, ponieważ zaburza procesy biochemiczne. Jednak już po zakończonym procesie jest doskonałym sposobem na zabezpieczenie serów przed pojawieniem się pleśni. Dla serów dojrzewających wykorzystuje się inne metody, między innymi pokrywanie powłoką do sera.
Powłoki do sera
Metodą umożliwiającą prawidłowe dojrzewanie sera, a jednocześnie chroniącą ser przed działaniem drobnoustrojów oraz wysychaniem są powłoki do sera – mówi specjalista z firmy Tomlab – W tym przypadku wykorzystuje się emulsję, składającą się z naturalnego preparatu bakteriobójczego, wosku oraz polioctanu. Pakowanie sera w powłokę polega na pokryciu sera cienką warstwą emulsji, za pomocą pędzelka, gąbki lub szmatki. Powłoka twardnieje, tworząc na powierzchni cienką warstwę, która chroni ser przed pleśnią, wysychaniem oraz uszkodzeniami mechanicznymi.
Tego typu powłoka jest półprzepuszczalna, dzięki czemu ser może oddychać. W ten sposób opakowanie nie tylko chroni ser, ale tworzy na jego powierzchni estetyczną błyszczącą warstwę.
Pakowanie w folię
Innym produktem wykorzystywanym do pakowania sera są opakowania foliowe. Worki i rękawy chronią ser przed działaniem czynników zewnętrznych, utrzymując jego prawidłowy kształt. Produkt jest odpowiednio chroniony, a folia posiada wysoką wytrzymałość mechaniczną. Choć folie przepuszczają powietrze i umożliwiają prawidłowe dojrzewanie sera są metodą mało ekologiczną. W przypadku serów twardych i półtwardych równie dobrze sprawują się powłoki serowarskie, które są jednocześnie wykonane z naturalnych surowców.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana