Jak przechowywać makaron i inne suche produkty żywnościowe?
Makaron, ryż czy kasza to podstawa naszej diety. Produkty te dostarczają bowiem niezbędnych wartości odżywczych, doskonale smakują i komponują się z różnymi dodatkami, a do tego można bardzo łatwo je przyrządzić. Ogromną zaletą suchej żywności jest również fakt, że można ją stosunkowo długo przechowywać, pod warunkiem, że wiemy, jak to robić. Jakie pojemniki warto wykorzystać w tym celu?
Praktycznie i bezpiecznie
Oryginalne opakowania, w których sprzedawane są sypkie produkty, takie jak makaron czy ryż, często są niepraktyczne i mało estetyczne. Foliowe czy papierowe torebki ciężko uporządkować w szafce, do tego różnokolorowe etykiety utrudniają rozpoznawanie poszczególnych produktów. Poza tym dochodzi problem odpowiedniego zamknięcia takiego opakowania, ponieważ rzadko kiedy zużywamy od razu cały produkt. Pozostałości w torebce czy kartonie narażone są na oddziaływanie szkodliwych czynników, przede wszystkim wilgoci, a do tego mogą szybko wietrzeć. Dlatego też dobrym rozwiązaniem jest przechowywanie makaronu, ryżu, kaszy i innych tego typu artykułów w specjalnych pojemnikach. Mogą być one szklane, ale też wykonane z tworzywa sztucznego, pod warunkiem, że będą posiadały stosowne atesty dopuszczające materiał do kontaktu z żywnością. Plastikowe tuby wykonane z grubej folii są lekkie i poręczne, a do tego nie tłuką się. Dostępne są w różnych rozmiarach, dzięki czemu można w nich przechowywać produkty o różnej objętości.
Należy przy tym pamiętać, aby wybrany pojemnik posiadał szczelne zamknięcie, które pozwoli zachować świeżość przechowywanej żywności. - Zaznacza przedstawiciel firmy Tubus z Warszawy. - Dodatkowo w każdym pojemniku można umieścić etykietę z datą żywności danego produktu. Nie zapominajmy o regularnym czyszczeniu i dokładnym suszeniu pojemników, gdy zużyjemy daną partię żywności. Nigdy nie dosypujemy nowej porcji, gdy w pojemniku znajduje się jeszcze makaron czy ryż.
Efektownie i z pomysłem
Wspomniane wcześniej plastikowe tuby bezbarwne na żywność są nie tylko praktyczne, ale też estetycznie się prezentują. Przezroczyste ścianki ułatwiają znalezienie odpowiedniego produktu oraz kontrolowanie jego ilości, dzięki czemu można łatwiej zaplanować jadłospis i szybko sporządzić listę zakupów. Sypkie produkty, nie tylko makaron, ale też bakalie czy słodycze same w sobie stanowią ozdobę opakowania i ciekawie prezentują się na kuchennym blacie lub w spiżarni. Na rynku dostępne są również ozdobne opakowania z kolorowymi wieczkami oraz denkami, które można dopasować do wystroju kuchni. Tak przechowywana sucha żywność to skuteczny sposób na racjonalne gospodarowanie zapasami i utrzymanie porządku w kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana