Jak przygotować kociołek żeliwny do pierwszego użycia?
Kociołki żeliwne służą do przyrządzania różnorodnych potraw już od wielu lat. Obecnie coraz częściej wykorzystywane są do gotowania dań węgierskich lub smacznych pieczonek podczas imprez plenerowych. Najlepszymi właściwościami odznaczają się garnki żeliwne, niemniej jednak nie każdy wie, że tego typu naczynia muszą być odpowiednio przygotowane do pierwszego użycia. Jak wybrać kociołek i na czym polega jego konserwacja? Podpowiadamy.
Jak wybrać i gdzie kupić kociołek żeliwny?
Wybierając kociołek, przede wszystkim należy zastanowić się, dla jakiej liczby osób mają wystarczyć gotowane w nim dania. Optymalnym wyborem będą garnki o wielkości 8 l, natomiast dla większych grup lepiej sprawdzą się 11 litrowe, które doskonale nadadzą się na różnego rodzaju przyjęcia i uroczystości plenerowe.
Kociołki żeliwne dostępne w ofercie DK-SHOP odznaczają się trwałym materiałem, dzięki któremu naczynie z całą pewnością posłuży na bardzo długi czas. Poza tym tworzywo znakomicie utrzymuje i rozprowadza ciepło, w związku z czym temperatura potrawy podtrzymywana jest jeszcze przez kilka godzin od wygaśnięcia paleniska. Tego typu garnki zazwyczaj wyposażone są w odkręcane nóżki, które ułatwiają ich ustawienie nad ogniskiem.
Dobrej jakości kociołki z żeliwa składają się z dodatkowo z emaliowanej powłoki, która chroni pieczone jedzenie przed przywieraniem do naczynia. Oprócz tego emalia skutecznie zabezpiecza składniki przed przypaleniem nawet podczas duszenia na dużym ogniu. W połączeniu z żeliwem wykazuje ona najwyższe właściwości zatrzymywania i przewodzenia ciepła.
Pierwsze użycie kociołka żeliwnego - o czym należy pamiętać? Żeliwne naczynia emaliowane przed pierwszym przyrządzeniem posiłku nie wymagają specjalnego przygotowania. Po zakupie kociołka zalecane jest zatem umycie go ciepłą wodą oraz dokładnie wysuszenie. Następnie od razu można przystąpić do przygotowania pysznej potrawy.
Warto pamiętać o tym, aby do czyszczenia kociołków żeliwnych nie stosować żadnych silnych detergentów ani substancji chemicznych. Każdorazowo po ich użyciu powinno się wymyć je wyłącznie ciepłą wodą oraz wytrzeć ręcznikiem papierowym. Raz w miesiącu zalecane jest również zakonserwowanie naczynia olejem jadalnym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana