Jakie mięso jest najlepsze do burgerów?
Nieodłączną częścią burgera jest chrupiąca bułka, aromatyczny sos i plaster sera. Ale o smaku nie decydują dodatki, tylko mielony kotlet. Ortodoksyjny fani burgerów używają tylko wołowiny, twierdząc, że to idealna baza. Mięso nie powinno być zbyt chude, aby kotlet był smaczny i soczysty. Idealna jest zawartość tłuszczu około 25%. Jakie mięso jest najlepsze do przygotowania burgerów?
Jakie są najważniejsze zasady robienia hamburgerów?
Klasyczny mielony kotlet robi się, mieszając mięso z jajkiem, bułką tartą, cebulą i przyprawami. Przepisy na kotlety burgerowe odradzają użycia dodatków. Jeśli zawartość tłuszczu jest prawidłowa, jajko nie jest potrzebne jako środek wiążący. Najlepiej kupować mięso wysokiej jakości w specjalistycznych sklepach, ponieważ odpowiednią ilość tłuszczu można osiągnąć mieszając różne jego rodzaje. Kombinacja z udźca, goleni, mostka i wołowiny krzyżowej jest polecana przez specjalistów.
W idealnym burgerze nie ma miejsca na tartą bułkę. Jako przypraw można użyć tylko soli i pieprzu, ale dopiero po uformowaniu kotlecika. Im jest świeższy, tym lepszy będzie później burger. Surowa wołowina jest bardzo delikatna i powinna być natychmiast wykorzystana. Dlatego warto wiedzieć, że gotowe kotlety dobrze znoszą mrożenie.
Uformowane kotlety powinny przed smażeniem odpocząć około godziny w lodówce. Sposób smażenia jest kwestią gustu, ale prawdziwy klasyk to burger wołowy z grilla. Czechowice-Dziedzice to miasto, gdzie klasyka łączy się z kuchnią azjatycką i meksykańską. W stacjonującym tam food trucku można zjeść burgera w stylu tajskim i tex-mex.
Z czego najlepiej zrobić kotlety do burgerów?
Zdecydowanie najwięcej zwolenników wśród fanów hamburgerów ma wołowina. Każdy rodzaj wołowego mięsa nadaje się do zrobienia mielonego kotleta. W przypadku filetu, który może mieć za małą zawartość tłuszczu, warto dodać łopatkę lub stek z typowym, tłustym brzegiem. Równie smaczne są hamburgery z cielęciny. Mięso ma delikatną strukturę i znacznie subtelniejszy smak niż wołowina. W tym przypadku trzeba uważać z dodatkami i dobierać je ostrożnie, żeby nie zdominowały kotleta. Przeciwnie jest z wyrazistą jagnięciną. Sosy i przyprawy do burgera jagnięcego można zastosować w dużej ilości.
Można również wyczarować pyszne hamburgery z wieprzowiną. Taka wersja nie jest przeznaczona dla osób liczących kalorie. Dbającym o linię musi wystarczyć dodatek boczku, jak w hamburgerach wołowych z food trucka Chefsonwheels. Wyjątkowo mało kaloryczne są kotlety drobiowe. Są jednak mniej aromatyczne, ponadto powinno się je spożywać dobrze wysmażone ze względu na ryzyko salmonelli.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana