Krwisty czy wysmażony, czyli jak przyrządzić dobry stek?
Rozróżniamy cztery stopnia wysmażenia steku: rare, medium rare, medium i well done. W zależności od indywidualnych preferencji przyrządzenia mięsa każdym z tych sposobów odbywa się nieco inaczej. Warto wiedzieć, jak osiągnąć perfekcję w przygotowaniu steku oraz jakie dodatki powinny znaleźć się na talerzu, aby zachwycić kompozycją smaków nie tylko siebie, ale i najbliższych.
Na początek warto nieco szerzej omówić poszczególne stopnie wysmażenia mięsa:
- rare – tak przyrządzony stek jest krwisty, soczysty; ma zarumienioną, chrupką skórkę i niemal surowe wnętrze,
- medium rare – środek nieco brunatnieje, jednak wciąż odczuwalna jest surowość mięsa i widoczny czerwonawy kolor,
- medium – stek zmienia swoją elastyczność – wnętrze jest brunatne i jędrne,
- well done – mięso zostaje całkowicie wysmażone.
Solenie i marynowanie mięsa na stek
Jedną z najważniejszych zasad, o których należy pamiętać przygotowując stek, jest wcześniejsze wyjęcie mięsa z lodówki.
Najlepiej doprowadzić stek do temperatury pokojowej przed rozpoczęciem właściwego gotowania – twierdzi szef kuchni restauracji N108 Restaurant&More. Zanim w ogóle położy się go na patelni, należy mniej więcej godzinę wcześniej wyjąć mięso z lodówki, a następnie je dokładnie umyć. Nie powinno się oczyszczać go z jakiegokolwiek tłuszczu, ponieważ to on nadaje potrawie charakterystyczny smak.
Aby potrawa miała niezapomniany aromat, należy zadbać o odpowiednie przyprawienie. Można dodać jedynie oliwę, pieprz i sól. Solenie mięsa powinno mieć miejsce tuż po jego usmażeniu lub na długo przed jego obróbką. Jeżeli chodzi zaś o marynowanie steku, zaleca się, aby cały proces trwał przynajmniej kilka godzin. Dobrym pomysłem jest dodanie do marynaty whisky lub wina, ponieważ alkohol podkreśli głębię smaku potrawy i nada jej wyjątkową nutę. Standardowy stek powinien mieć ok. 2 cm i ważyć 150 g, a czas przyrządzenia zależy od pożądanego stopnia wysmażenia.
Patelnie w dłoń
Aby przygotować krwisty stek, należy smażyć go maksymalnie jedną minutę z jednej strony, a następnie z drugiej; w przypadku medium rare są to dwie-trzy minuty; medium – trzy-pięć minut; z kolei well done to nawet sześć-osiem minut lub dłużej. Aby sprawdzić, czy mięso osiągnęło już pożądany stopień wysmażenia, można je delikatnie przycisnąć łopatką. Im bardziej przyrządzony stek, tym twardsze staje się mięso. Gotową potrawę warto podawać razem z grillowanymi warzywami, sałatkami i sosem – zazwyczaj poleca się tutaj nieco dymny, ciemny smak sosu barbeque.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana