Najlepsze przyprawy i zioła do sałatek
Sałatki są zdrowe, niskokaloryczne oraz łatwe i szybkie w przygotowaniu. Aby wzbogacić ich smak, warto stosować przyprawy i zioła do sałatek, których nawet niewielka ilość korzystnie wpływa na efekt końcowy. To właśnie również dzięki nim można z powodzeniem zastąpić m.in. gotowe sosy, które z reguły są pełne szkodliwych konserwantów i barwników. Dowiedz się, jakie zioła i przyprawy sprawdzą się najlepiej do sałatek.
Jakie zioła do sałatek wybrać: świeże czy suszone?
Smak sałatek możemy wzbogacić zarówno ziołami świeżymi, jak i ziołami suszonymi. W pierwszym przypadku najlepiej korzystać z ziół, które pochodzą ze sprawdzonego źródła lub wyhodowaliśmy samodzielnie, bo wówczas możemy mieć pewność, że nie zawierają one pozostałości szkodliwych nawozów. Świeże zioła są wyraziste w smaku, jednak trudno zachować ich jakość na długo. Pęk ziół musi zostać szybko zużyty, w przeciwnym razie szybko zwiędnie i po kilku dniach nie będzie dobry do spożycia. Innym sposobem, by mieć do nich dostęp, jest własna hodowla. By ją założyć, trzeba pamiętać, że wymaga czasu, umiejętności oraz miejsca. Alternatywę stanowią dostępne w sklepach przyprawy i zioła suszone, które także stanowią cenne uzupełnienie smaku nie tylko sałatek, ale także innych potraw. Zaletą suszonych ziół jest to, że można kupić wiele opakowań różnych ziół, bez obaw o to, gdzie je trzymać lub jak hodować. Smaku i aromatu każdej sałatce doda m.in. suszona bazylia, oregano, mieszanka ziół prowansalskich, suszona natka pietruszki, suszony koperek, kminek, szczypiorek, cząber, mięta, lubczyk, estragon, rozmaryn oraz granulowany czosnek.
Jakie przyprawy warto stosować do sałatek?
– Wiele osób, które uwielbiają gotować, często podkreślają, że mają swoje ulubione przyprawy, z których nawet banalne danie stanie się przepyszną potrawą. Tak samo jest z sałatkami, które chociaż często niedoceniane, po dodaniu zaledwie odrobiny przypraw gwarantują zachwycające doznania smakowe – wyjaśnia ekspert z firmy ENT – European Network Trade Łukasz Modliński.
Aby wybrać idealne przyprawy do sałatek, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, z jakiego regionu pochodzi przepis, z którego została wykonana. I tak np. jeśli jest to sałatka polska, to nie może zabraknąć w niej soli i czarnego pieprzu, z czego warto wiedzieć, że na rynku jest także pieprz biały i kolorowy. Z kolei przygotowując np. sałatki arabskie, nie może w nich zabraknąć ostrej papryki, w hinduskich – kurkumy i curry, a w azjatyckich – mielonego imbiru. Bardzo modną obecnie przyprawą jest papryka wędzona, która świetnie nadaje się do sałatek wegańskich i wegetariańskich, którym nadaje wyjątkowego smaku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana