Oliwa z oliwek. Składniki odżywcze
Niegdyś stanowiąca nieco egzotyczny dodatek do potraw, dzisiaj oliwa z oliwek jest jednym z podstawowych składników w każdej kuchni i z powodzeniem zastępuje inne tłuszcze stosowane do gotowania. Bogactwo składników odżywczych tego śródziemnomorskiego produktu sprawia, że chętnie wykorzystujemy go nie tylko do celów kulinarnych, ale i kosmetycznych. Dlaczego warto "zaprzyjaźnić" się z oliwą z oliwek i na stałe włączyć ją do swojej diety?
Cenne kwasy tuszczowe
Chociaż tłuszcz kojarzy się zwykle z niezdrowym produktem, którego lepiej unikać, to nie do końca prawda. Musimy bowiem pamiętać, że tłuszcze także stanowią niezbędny składnik odżywczy, który dostarcza organizmowi energii, ale to nie wszystko. Tłuszcze mogą być również zdrowe i pożądane w diecie, jednak wszystko zależy od ich specyfiki. Wyróżniamy tłuszcze nasycone, głównie pochodzenia zwierzęcego (występujące np. w maśle czy smalcu), które faktycznie mają negatywny wpływ na na nasze zdrowie, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Oprócz nich mamy jednak do czynienia również z tłuszczami nienasyconymi, przede wszystkim o pochodzeniu roślinnym. Wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe – w tym omega-6 i omega- 3 - stanowią główny składnik oliwy z oliwek, dzięki czemu ma ona korzystny wpływ na organizm. Przede wszystkim powoduje obniżenie poziomu cholesterolu LDL, czyli tzw. złego, a z drugiej strony podnosi poziom cholesterolu HDL (dobrego). W praktyce oznacza to mniejsze ryzyko chorób serca, udarów, a także nowotworów.
Bogactwo witamin i minerałów
Chociaż witaminy kojarzą się zazwyczaj z warzywami i owocami, to tłuszcze roślinne również mogą być ich cennym źródłem. Tak jest w przypadku oliwy z oliwek, która zawiera przede wszystkim łatwo przyswajalną witaminę E oraz witaminę K. Witamina E słynie ze swoich właściwość antystarzeniowych, a to dzięki działaniu przeciwutleniającemu. To właśnie z tego powodu oliwa jest chętnie stosowana w kosmetyce, np. jako preparat na twarz. Jeszcze większą rewitalizację i ochronę zapewnia ozonowana oliwa z oliwek, która dodatkowo oczyszcza skórę, usuwa bakterie, grzyby i inne drobnoustroje. Do pielęgnacji przeznaczona jest np. ozonowana oliwa marki Ozonella, którą znajdziemy w ofercie firmy Onkomed. Na uwagę zasługuje również zawarta w oliwie z oliwek witamina K, która pełni istotną funkcję w regulacji procesu krzepnięcia krwi. Ponadto w tym śródziemnomorskim produkcie znajdują się także witaminy z grup B, A i C, a dodatkowo fosfor, potas, cynk i żelazo. Jak więc się okazuje, oliwa z oliwek to prawdziwa "bomba" witaminowa i produkt, po który warto sięgnąć w codziennym gotowaniu i pielęgnacji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana