Po czym poznać prawdziwą włoską lasagne?
Prawidłowo przygotowana lasagne to niebywale smaczna potrawa i jedno z najbardziej lubianych na świecie dań kuchni włoskiej. Istnieje jednak duża różnica między prawdziwą włoską wersją a jej odpowiednikami, z którymi ma niewiele wspólnego. Potrawa ta doczekała się kilku wariantów, ale oryginalna jest tylko jedna. Po czym poznać najlepszą, prawdziwą włoską lasagne? Sprawdź!
Co to jest lasagne?
Lasagne to posiłek często spotykany na włoskim stole podczas niedzielnych obiadów. Jest znana, ceniona, wytwarzana, przerabiana, smakowana i rozpowszechniana nie tylko w całych Włoszech, ale także za granicą jako typowo włoskie danie.
Potrawa ta ma wiele wersji, ale kiedy mowa jest o prawdziwej włoskiej lasagne, to oznacza jedno – „lasagne bolognese”, czyli danie prosto z Bolonii, dokładnie z regionu Emilia-Romagna. Jednym z tradycyjnych kształtów makaronu w tym regionie są długie, płaskie paski, z których powstają warstwy lasagne. Chociaż niektórzy Włosi kupują je suszone, w Emilii-Romanii nadal dość często robi się je w domu, razem z innymi regionalnymi specjałami, takimi jak tortellini.
Warstwy makaronu jajecznego, doprawione klasycznym pomidorowym sosem mięsnym, beszamelem i tartym serem stanowią prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Oczywiście lasagne może mieć liczne i pyszne wariacje, jak np. z dynią i kiełbasą, z grzybami lub ze szpinakiem, którą zamówisz i spróbujesz Greenday Pizza Express. Jednak receptura na prawdziwą włoską lasagne jest kwintesencją bogactwa tradycyjnej kuchni bolońskiej, znanej również z wielu innych przepisów na świeże makarony i nie tylko. Wystarczy poznać tylko jej sekrety, by wiedzieć, czy masz do czynienia z oryginalnym daniem.
Jak rozpoznać prawdziwą lasagne?
Jakość i świeżość to podstawowe kwestie, które sugerują, że masz do czynienia z prawdziwą, włoską lasagne.
- Mięso powinno być świeże, połączone w 60% z mielonej wołowiny i 40% z mielonej wieprzowiny.
- Każdy prawdziwy sos boloński ma w sosie pancettę, czyli dojrzewający boczek wieprzowy, który pochodzi z Włoch.
- Dobry sos pomidorowy nie jest kwaśny.
- Sos beszamelowy to sekretny składnik każdej prawdziwej lasagne.
- Na wierzchu dania powinien znajdować się starty i zapieczony parmezan.
Idealnie upieczona lasagne nie rozpada się, jest miękka w środku i ma wyjątkową, chrupiącą skórkę z beszamelu i sera. Aby danie zachowało swój kształt po pokrojeniu, wielu Włochów zmienia ułożenie makaronu z każdą warstwą.
Znając szczegóły prawdziwej lasagne, nie będziesz miał problemów z rozpoznaniem jakości tego typowo włoskiego dania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana