Przyprawy i zioła niezbędne w każdej kuchni
Od tego, jakie wybierzemy zioła i przyprawy, będzie zależeć smak naszej potrawy. Odpowiednio dobrane będą doskonale komponować się ze składnikami, tworząc wyszukane smaki. W wielu przypadkach poza walorami smakowymi, mają też one właściwości lecznicze. W dzisiejszych czasach nie musimy się ograniczać tylko do tych dostępnych lokalnie, ale możemy eksperymentować ze smakami z różnych zakątków świata.
Bez jakich przypraw i ziół nie ma gotowania
Niektóre przyprawy, które cieszą się ogromną popularnością są wykorzystywane do większości potraw. Poza tymi, które najbardziej odpowiadają naszym upodobaniom kulinarnym, powinniśmy zaopatrzyć się też w te uniwersalne. Zawsze należy wybierać te zioła i przyprawy, które powstają z naturalnych i świeżych składników. Wtedy mamy pewność że są one najwyższej jakości i wzbogacą smak, rozwijając go o dodatkowe walory. Niezależnie od tego, czy gotujemy w domu, czy w profesjonalnej gastronomii, zawsze powinniśmy zwracać uwagę na skład naszych przypraw oraz jakość ziół.
Najbardziej uniwersalne zioła cieszą się największą popularnością. Do takich możemy zaliczyć między innymi: oregano, bazylię, tymianek, kolendrę, majeranek, liść laurowy, pietruszkę, koperek i ziele angielskie. Tak prezentuje się najbardziej podstawowy przegląd kuchni, oczywiście wzbogacony jeszcze o sól i pieprz. Warto jednak skorzystać z bogatej oferty firm działających w branży lat, takich jak POLSMAKI. Dlatego możemy wzbogacić nasza listę o bardziej charakterystyczne smaki takie jak przyprawy do kebabów, mieszanek dekoracyjnych, marynaty do grilla, czy specjalistycznych przypraw do ryb.
Właściwości lecznicze ziół
Zioła od zamierzchłych czasów były wykorzystywane przez ludzi do leczenia różnych dolegliwości. Obecnie stosuje się różnego rodzaju leki, ale dobroczynne właściwości różnych roślin dalej nam są znane i stosowane. Każdy z nas wie, że kiedy jesteśmy przeziębieni, to trzeba jeść dużo czosnku lub cebuli, a kiedy boli nas brzuch, możemy wypić miętową herbatę. Medycyna alternatywna cieszy się pewnym zainteresowaniem ,co jest zrozumiałe z wielu powodów. Stosowanie różnych ziół w formie profilaktyki i z zachowaniem ostrożności, może korzystnie wpływać na nasz organizm.
Dobrze znane nam wszystkim rośliny możemy podzielić według ich działania. Tak na przykład zioła o właściwościach bakteriobójczych to mięta, majeranek, rumianek, czy tymianek. Na szybsze gojenie skaleczeń – sięgamy po liść orzecha włoskiego lub parzymy napar z rumianku. Kiedy jesteśmy przeziębieni, to sięgamy po herbaty ziołowe, które mają w składzie kwiat lipy, czarnego bzu czy pietruszkę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana