Różnice między olejem rafinowanym a nierafinowanym
Olej to jeden z najważniejszych produktów wykorzystywanych w kuchniach na całym świecie. Tłuszcz dostarcza organizmowi niezbędnej energii, umożliwia smażenie i pieczenie oraz poprawia smak sałatek, mięs i wielu innych potraw. Na rynku dostępna jest bogata gama olejów produkowanych z różnych gatunków roślin oraz różniących się metodą produkcji. Wyróżniamy tu dwa podstawowe rodzaje, mianowicie oleje rafinowane i nierafinowane. Czym się one różnią?
Olej rafinowany, czyli jaki?
Oleje roślinne poddaje się rafinacji, czyli wieloetapowemu procesowi wykorzystującemu działanie wysokiej temperatury oraz środków chemicznych, który ma na celu usunięcie zanieczyszczeń powstających na różnych etapach uprawy i obróbki roślin przeznaczonych do produkcji oleju.
Kolejne metody obróbki, w tym odśluzowanie, odkwaszanie, bielenie i odwadnianie umożliwiają kompleksowe oczyszczenie oleju i pozbawienie go białek, barwników, związków fosforowych i pozostałości metali oraz innych szkodliwych pierwiastków, takich jak ołów, kadm czy rtęć. - Mówi ekspert reprezentujący rozlewnię oleju jadalnego Erjox, specjalizującą się w sprzedaży, konfekcjonowaniu oraz rozlewaniu oleju rzepakowego i słonecznikowego.
W efekcie uzyskany klarowny olej jest bezpieczniejszy dla zdrowia i polecany np. dla alergików.
Rafinacja prowadzi do oczyszczenia oleju z katalizatorów utleniania, co w efekcie wydłuża trwałość gotowego produktu. Ponadto oczyszczony olej uzyskuje wyższą temperaturę dymienia, co zapobiega powstawaniu szkodliwych związków kancerogennych podczas obróbki cieplnej. Dzięki temu olej rafinowany doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia.
Co prawda w trakcie rafinacji dochodzi do utraty niektórych korzystnych dla organizmu substancji, takich jak np. fosfolipidy, jednak wbrew obiegowej opinii olej rafinowany nie ustępuje produktom tłoczonym na zimno pod względem wartości odżywczych. Zawiera bowiem cenne kwasy omega-3, witaminę E oraz roślinne sterole.
Trzeba tu również zaznaczyć, że rafinowany olej charakteryzuje się słabszym smakiem i aromatem, co może być pożądane w kuchni, gdy chcemy zachować oryginalny smak potraw.
Czym charakteryzuje się olej nierafinowany?
W przeciwieństwie do produktów rafinowanych, które oferuje producent oleju roślinnego, produkty tłoczone na zimno nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury i chemicznemu oczyszczaniu, przez co mogą zawierać toksyczne substancje. Niska temperatura dymienia sprawia również, że oleje nierafinowane nie nadają się do smażenia czy pieczenia, powinno się je stosować na surowo, np. w sałatkach czy jako dodatek do pieczywa. Trzeba tu zaznaczyć, że tego typu produkty charakteryzują się intensywniejszym zapachem i smakiem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana