Właściwości folii spożywczej
Sposób przechowywania jedzenia często wpływa na jego stan oraz walory smakowe. Dlatego tak ważne jest, aby robić to w odpowiedni sposób. Jedzenie można przechowywać np. w folii spożywczej dostępnej w kilku rodzajach. Najpopularniejszą z nich jest folia aluminiowa. Jakie konkretnie właściwości mają te produkty i czy można je wykorzystywać do każdego rodzaju żywności?
Folia aluminiowa
Folię aluminiową można spotkać niemal w każdym domu. Nie wszyscy wiedzą jednak, że każda z jej stron ma inne właściwości. Podczas gdy błyszcząca strona zatrzymuje ciepło, to matowa je pochłania. A zatem, inaczej używa się folii, kiedy chce się coś upiec lub podgrzać w piekarniku, a inaczej, kiedy przechowuje się żywność po to, aby nie straciła świeżości. Zaletą folii aluminiowej jest też to, że pozwala ona oddzielać od siebie produkty znajdujące się w lodówce, dlatego nie wymieniają się ona zapachami. Nie jest przezroczysta, chroni więc żywność przed kontaktem ze światłem, a także wodą, dzięki czemu jedzenie dłużej zachowuje swoje właściwości i walory smakowe. Używanie jej ma jednak również przeciwwskazania. Folii aluminiowej nie powinno stosować się w przypadku metalowych naczyń, a także pod żadnym pozorem nie wolno podgrzewać jej w mikrofalówce.
Folia PVC
Kolejnym produktem, którego używa się do pakowania żywności jest folia polistyrenowa. W przeciwieństwie do folii aluminiowej jest ona przezroczysta i rozciągliwa. Charakteryzuje się też tym, że potrafi zapewnić odpowiednią wymiany tlenu i pary wodnej, nie dochodzi zatem do zjawiska zwanego zapoceniem. Jest wytrzymała, odporna na uszkodzenia mechaniczne, a także bezpieczna w użytkowaniu. Najczęściej pakuje się w nią mięso, ryby, pieczywo, wyroby cukiernicze, a także świeże owoce i warzywa.
Polistyren
Polistyren nie powinien być używany w przypadku wszystkich produktów spożywczych. Należy unikać go zwłaszcza wtedy, kiedy żywność zawiera tłuszcze.
Jednak jak wyjaśnia pracownik firmy Petroplast, polistyren idealnie sprawdza się jako folia spożywcza w przemyśle mleczarskim, cukierniczym, a także garmażeryjnym.Materiał ten nie jest zbyt elastyczny, raczej charakteryzuje się kruchością. Cechuje go również szybkie tempo topnienia.
Chociaż występuje w formie przezroczystej, to można barwić go na inne kolory. W przemyśle mleczarskim wykorzystuje się go zazwyczaj do produkcji jednorazowych opakowań na jogurty i twaróg.Folie spożywcze muszą posiadać specjalne atesty, które potwierdzają, że nie wpłyną one negatywnie na produkty podczas kontaktu z żywnością.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana