Artykuł sponsorowany

Zalety polskiej kuchni

Zalety polskiej kuchni

Kuchnia polska ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. My jesteśmy przekonani, że nasze narodowe kulinaria są pełne zalet, a nawet więcej: nie mają sobie równych! Poznaj na nowo kuchnię polską. Dowiedz się, jakie są charakterystyczne dania i smaki naszej ojczystej kuchni i jakie jej tradycje przetrwały do dziś. Przekonaj się, że warto sięgnąć czasem po typowe polskie potrawy!

Czy kuchnia polska rzeczywiście jest ciężkostrawna i tłusta?

Kuchnia polska ma opinię ciężkostrawnej. Nie jest to do końca prawda. To, że po wielu daniach typowych dla naszego narodu najchętniej położylibyśmy się spać, a wątroba rozpaczliwie woła o pomoc, nie wynika ze specyfiki potraw, lecz z tego, że zatraciliśmy umiejętność właściwego ich przyrządzania i doprawiania. Dania mięsne, kapustne czy z warzyw strączkowych często „siadają” nam na żołądku i dają nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. Dawniej gospodynie nie oszczędzały ich jednak swoim bliskim, ponieważ umiejętnie je przyprawiały. Cięższe dania zawsze warto podawać w towarzystwie kminku, majeranku i innych przypraw, które nie tylko wzbogacają smak i aromat potraw, ale przede wszystkim sprzyjają ich trawieniu. Warto pamiętać też, że kuchnia polska to nie tylko zawiesiste sosy, mączne dania i tłuste mięsiwa, ale też bogactwo lekkostrawnych i obfitujących w minerały kasz czy przeogromny wybór pożywnych i lekkich zup mlecznych. Ważnym elementem polskiej kuchni są także kiszonki o dobroczynnym działaniu – usprawniają one trawienie, poprawiają kondycję jelit i mają mnóstwo witaminy C. Nie można pomijać przetworów mlecznych, które są sycące, smaczne i pełne wapnia. Kuchnia polska jest skomponowana tak, że wpływ ciężkich dań jest niwelowany przez dodatki, a całość dostarcza energii na długo, syci i zadowala niemal każde podniebienie. Jeżeli więc chcesz jeść zdrowo, jedząc po polsku, sięgaj nie tylko po pierogi i bigos, ale też po charakterystyczne dla naszej kuchni przyprawy oraz przetwory warzywne i mleczne. Czerp pełnymi garściami z mądrości poprzednich pokoleń, które wiedziały, jak przyrządzić i zbilansować danie, aby nie było ono zbyt ciężkie. Wie to także szef kuchni w restauracji Symfonia Smaku.

Smaki kuchni polskiej

Za ogromną zaletę kuchni polskiej należy uznać jej różnorodność, zarówno jeśli chodzi o składniki, jak i smaki. Nasze rodzime kulinaria obejmują niemal wszystkie grupy produktów: zboża, warzywa, owoce, nabiał, jaja, drób, mięso czerwone, dziczyznę, ryby, a nawet raki. Kolejną mocną stroną kuchni polskiej jest to, że w wielu daniach dominuje uwielbiany przez prawie każdego smak umami – ten nieokreślony, nazywany czasem bulionowym albo mięsnym, który nie tylko zadowala kubki smakowe, ale też kojarzy się z sytością. Umami dobrze się zgrywa ze smakami słonym i kwaśnym, których także nie brakuje w polskiej kuchni.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.