Zalety przypraw naturalnych
Chcąc podkreślić smak i aromat potraw, warto wykorzystać do ich przyrządzania przyprawy naturalne. Zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych można znaleźć ich szeroki wybór. Część z nich jest naturalnego pochodzenia, część stanowi mieszankę przypraw, wzbogaconą np. o wzmacniacze smaku. Dlaczego warto wybierać ich naturalne wersje? Jak za ich pomocą wydobyć najlepsze smaki głównych składników?
Przyprawy poprawiają jakość posiłków
Specjaliści ze sklepu Bella-Bis zaznaczają, że odpowiednią jakość, aromat i smak dań można uzyskać za pomocą przypraw. Najlepszym wyborem są naturalne, które dodają charakteru poprzez wyostrzenie smaku i zapachu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że dobrze doprawione dania są lepiej trawione przez organizm. Zdecydowanie warto zrezygnować ze zbyt dużych ilości soli i gotowych mieszanek przypraw, w których składzie znajduje się ich niewielka ilość, a większość stanowią konserwanty. Używanie ziół nie jest łatwe. W początkowym etapie może okazać się, że ich stosowanie to wręcz czarna magia.
Poznaj podstawowe przyprawy naturalne
Inwestując w naturalne przyprawy, warto poznać ich walory smakowe i zapachowe, a także dobroczynny wpływ na organizm.
I tak bazylię, oregano, rozmaryn, majeranek czy chilli warto łączyć z ciężkostrawnymi mięsami, gdyż poprawiają one pracę żołądka. Oczywiście, każda przyprawa ma inne właściwości. Bazylia nie tylko przyśpiesza trawienie, ale też działa przeciw wzdęciom. Można ją wykorzystać w zupach, sałatkach, warzywach i oczywiście mięsach. Oregano wyróżniają właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Z kolei rozmaryn ma zbawienny wpływ na trawienie tłuszczów. Majeranek to zioło o dużej zawartości wapnia, pasujące do pieczeni
i roślin strączkowych – sprawdzi się jako dodatek np. do zupy grochowej. Ważne właściwości ma tymianek. Jego bakteriobójcze działanie jest doceniane przez układ trawienny. Aby jednak zachował swoje działanie, powinien być dodawany do posiłków w końcowym etapie gotowania. Można go dodać do sosów, zup, serów, warzyw i innych. Ostatnią wspomnianą przyprawą było chilii, które ma zbawienny wpływ na proces przemiany materii. Można je wykorzystać jako dodatek do większości dań – mięsnych, warzywnych, makaronów, sosów,
a nawet deserów.
Ostatnią często używaną przyprawą w Polsce jest sól. Wykorzystując większe ilości ziół, można zmniejszyć jej ilość. Jej świetnym i zdrowym zamiennikiem jest sos sojowy, który zawiera pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, dodatkowo wzbogacone błonnikiem i witaminami. Rozwiązanie to jest zalecane w przypadku dzieci i osób starszych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana