Artykuł sponsorowany

Zastosowanie śmietany i śmietanki w kuchni

Zastosowanie śmietany i śmietanki w kuchni

Wśród wielu produktów mlecznych trudno o bardziej popularne i wszechstronne niż śmietana oraz śmietanka. Warto poznać je lepiej i stosować umiejętnie, aby oczarować podniebienia bliskich i gości! Dowiedz się, co różni śmietanę od śmietanki, jakie są ich rodzaje i do czego możesz zastosować te dwa typy nabiału w swojej kuchni. Jeżeli myślisz, że o śmietanie wiesz wszystko – czytaj dalej!

Kuchenne zastosowania śmietany

Śmietany nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. To gęsty produkt mleczny o nieco kwaśnym smaku. Występuje w kilku wariantach, które różnią się zawartością tłuszczu. To zaś przekłada się na właściwości i zastosowania śmietany. Oto kilka najczęściej spotykanych w lodówkach sklepowych typów:
  • Śmietana 9%, nazywana niekiedy jogurtową, to najlżejsza odmiana tego produktu. Można ją polecić osobom dbającym o linię i unikającym tłuszczów zwierzęcych w diecie. Doskonała do sałatek i jako baza do dressingów!
  • Śmietana 12% ‒ nieco gęstsza od śmietany 9%. Najlepszy wybór do sałatek.
  • Śmietana 18% ‒ wykorzystywana najczęściej do zabielania i zagęszczania zup (pomidorowej, ogórkowej, jarzynowej). Jest znacznie gęstsza niż dwie poprzednie.
  • Śmietana 22% ‒ dzięki kremowości i wysokiej zawartości tłuszczu ten typ śmietany sprawdza się doskonale jako składnik sosów, które zyskują w ten sposób na smaku – tłuszcz jest jego nośnikiem.
Jak widać, jeden produkt może mieć sporo zastosowań: sałatki, dressingi, zupy, sosy… To nie wszystko. Co więcej? O tym specjalista z „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie:
Kwaśna śmietana może też stanowić samodzielny dodatek do dań. W jej towarzystwie serwuje się np. placki po węgiersku – lekka kwaśność, ale jednocześnie mleczna łagodność doskonale przełamują pikantność gulaszu i urozmaicają doznania smakowe.

Czym jest śmietanka i co można z niej wyczarować?

Śmietanka to śmietana przed zakwaszeniem. W odróżnieniu od niej ma łagodny mleczny smak, pozbawiona jest kwaśności. Dzięki temu sprawdza się doskonale jako składnik deserów. Śmietankę można dodać do kawy, staje się wtedy ona łagodna i aksamitna. Śmietanki o zawartości tłuszczu 12% i 18% można stosować podobnie jak kwaśne śmietany do dań, które nie powinny mieć kwaśnego smaku, np. słodkich dań obiadowych, jak zupy owocowe, naleśniki czy pierogi. Gęstsze warianty – śmietanki 30%, 33% i 36% ‒ są niezastąpione w przygotowywaniu kremów do ciast i tortów, a także deserów. Doskonale się ubijają i pozwalają uzyskać idealną konsystencję.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.