Znane i cenione przysmaki kuchni tajskiej

Tajlandia słynie z wyśmienitej kuchni. Nic w tym dziwnego, bowiem oferuje smaki, których nie znajdziemy w żadnym innym azjatyckim państwie. Co prawda wyprawa do Tajlandii to kosztowna przyjemność, jednak, aby poznać kuchnię tego kraju nie trzeba wcale tam jechać. Obecnie w wielu polskich miastach działają tajskie restauracje oferujące dania nie gorsze niż te serwowane w Bangkoku. Jakie zatem przysmaki kuchni tajskiej można zjeść w naszym kraju?

Tajlandia słynie z wyśmienitej kuchni. Nic w tym dziwnego, bowiem oferuje smaki, których nie znajdziemy w żadnym innym azjatyckim państwie. Co prawda wyprawa do Tajlandii to kosztowna przyjemność, jednak, aby poznać kuchnię tego kraju nie trzeba wcale tam jechać. Obecnie w wielu polskich miastach działają tajskie restauracje oferujące dania nie gorsze niż te serwowane w Bangkoku. Jakie zatem przysmaki kuchni tajskiej można zjeść w naszym kraju?

Czym wyróżnia się kuchnia tajska?

Kuchnia tajska, choć niezwykle oryginalna kształtowała się przez wiele wieków, a duży wpływ na jej rozwój miały tradycje kulinarne Indii i Chin. Z pierwszych zapożyczyła wiele aromatycznych i wyraźnych przypraw. Natomiast z drugich upodobanie do ryżu, choć w kuchni tajskiej stosuje się przede wszystkim mąkę ryżową, z której powstaje słynny makaron ryżowy będący podstawą wielu tajskich potraw np. pad thaia. Jednak mimo zapożyczeń kuchnia tajska charakteryzuje się kilkoma składnikami, których raczej nie znajdziemy w innych azjatyckich kuchniach, a nawet jeśli to bardzo rzadko. O tych najważniejszych opowiada ekspert kulinarny z konceptu gastronomicznego Słony Spichlerz zlokalizowanego w samym centrum Gdańska:

Jednym ze składników, których nie może zabraknąć w żadnej tajskiej kuchni jest mleczko kokosowe. Tajowie dodają go do większości dań, począwszy od zup, a skończywszy na pad thaiu, który przez wielu uważany jest za tajską potrawę narodową. Równie dużą rolę odgrywają przyprawy. Choć tych najczęściej stosowanych jest zaledwie kilkanaście to potrafią nadać każdej potrawie unikalny smak i zapach. Do tych obowiązkowych należą: trawa cytrynowa, świeży imbir, liście limonki, kolendra, czili, kardamon czy tajska bazylia. Dzięki nim tajowie potrafią wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła, których podstawę stanowią zazwyczaj lokalne produkty. Jednym z bardzo popularnych są owoce morza przyrządzane w Tajlandii na wiele sposobów. Równie popularne jest mięso drobiowe i wołowe. Warto także zauważyć, że kuchnia tajska na tle innych azjatyckich kuchni wyróżnia się większą swobodą w sposobie przyrządzania potraw. W konsekwencji smak konkretnego dania w dużej mierze zależy od indywidualnych upodobań kucharza.

Jakie tajskie potrawy możemy zjeść w Polsce?

Choć Polskę od Tajlandii dzieli kilka tysięcy kilometrów, to w dobie postępującej globalizacji oryginalna kuchnia tajska jest także dostępna w naszym kraju. Warszawa, Poznań, Sopot czy Gdańsk mogą się pochwalić lokalami, gdzie o wysoką jakość i autentyczność tajskiej kuchni dbają kucharze z Tajlandii. Odwiedzając jedną z tajskich restauracji można tam skosztować najpopularniejszych dań rodem z Tajlandii m.in. pad thaia z krewetkami, kurczakiem lub warzywami, albo zupy z kaczki oraz zupy tom yam z krewetkami. Prócz zup i dań głównych lokale te serwują również przystawki, sałatki, a nawet desery, z których na szczególną uwagę zasługuje mango z kleistym ryżem. Jak zatem widać nie trzeba wcale jechać do Tajlandii, aby poznać jej smaki, ale warto odwiedzić ten kraj z uwagi na inne atrakcje.

Regulamin korzystania z serwisu