Blaty z drewna

Blaty drewniane czy z kamienia – które wybrać do kuchni?

Umiejętnie dobrany blat kuchenny stanowi estetyczne dopełnienie wystroju wnętrza. Nie można jednak zapominać, że ten element pełni przede wszystkim funkcję użytkową. Dlatego materiał, z którego zostanie wykonany, musi sprostać intensywnej eksploatacji. Czy można pogodzić stylowy wygląd z funkcjonalnością? Jak najbardziej. Warto przyjrzeć się, jak wygląda ta kwestia w przypadku blatów drewnianych i kamiennych.

Blaty drewniane – uniwersalne i stylowe

Drewno jest materiałem, który pasuje praktycznie do każdego wnętrza. Szeroki wybór gatunków, kolorów i faktur sprawia, że elementy drewniane można atrakcyjnie zaaranżować zarówno w pomieszczeniach nowoczesnych, jak i tradycyjnych. Dużą popularnością cieszą się blaty kuchenne wykonane z tego naturalnego surowca. Czy warto się na nie zdecydować? Tak, jeśli walory estetyczne są dla Ciebie najistotniejsze.

Jeśli wybierzesz blat drewniany, zadbaj o to, by był wykonany z odpowiedniego gatunku drewna oraz właściwie zabezpieczony. 

Do tworzenia blatów często wykorzystuje się dąb, jeśli jednak użytkownikom zależy na tym, żeby powierzchnia była maksymalnie wytrzymała i odporna na uszkodzenia, warto rozważyć zakup elementu wykonanego z drewna egzotycznego – radzi pracownik firmy Drewmis.

Takie gatunki są najtwardsze, dlatego dobrze sprawdzą się w miejscach, które są poddawane intensywnej eksploatacji.

Bardzo istotne jest także odpowiednie zabezpieczenie blatu drewnianego. Najczęściej stosuje się lakierowanie, impregnację lub olejowanie. Pokrycie powierzchni lakierem stanowi najskuteczniejszą ochronę przed uszkodzeniami, a przede wszystkim przed wpływem wilgoci.

Wielu klientów wybiera jednak olejowanie lub impregnację ze względów estetycznych. Taki sposób ochrony pozwala na wydobycie żywych barw i struktury naturalnego materiału. Blaty z drewna zabezpieczone w ten sposób również mogą posłużyć przez wiele lat, należy jednak dbać o utrzymanie ich w czystości i na bieżąco usuwać rozlane płyny i inne zabrudzenia.

Blaty z kamienia – wytrzymałe i ponadczasowe

Blaty kuchenne wykonane z kamienia to rozwiązanie uniwersalne. Są odporne na uszkodzenia i łatwe w utrzymaniu czystości, sprawdzą się zatem niemal w każdej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy kamień ma takie same właściwości. Niektóre z nich są bardzo podatne na powstawanie rys, odprysków i odbarwień. Tak jest między innymi w przypadku marmuru, o który trzeba regularnie dbać, by zachować jego piękny wygląd.

Chętnie wybieranym tworzywem jest granit. Występuje w szerokiej palecie barw, a także wykazuje wysoką trwałość i odporność na czynniki zewnętrzne. Jeśli zatem szukasz blatu, który posłuży Ci latami, to właśnie element wykonany z granitu spełni Twoje oczekiwania.

Regulamin korzystania z serwisu