Jak umeblować kuchnię z wyspą?
Jak najlepiej jest urządzić kuchnię? Tak, aby była funkcjonalna i zgodna z zasadami ergonomii. Jest kilka takich zasad, do których warto się stosować przy aranżacji. Jedną z nich jest zastosowanie trójkąta roboczego, dzięki któremu będziemy mieli wygodny dostęp do najważniejszych elementów wyposażenia: lodówki, kuchenki i zmywaka. Według zasad ergonomii należy też zaplanować ustawienie wszystkich mebli kuchennych i pozostałych urządzeń i sprzętu.
Funkcjonalne rozstawienie mebli kuchennych – kuchnia z wyspą
Do najbardziej ergonomicznych układów zabudowy kuchni należy tzw. kuchnia z wyspą. Warto skorzystać z takiego rozwiązania przy zagospodarowywaniu wnętrza, jeżeli tylko pozwoli na to kształt i metraż pomieszczenia. Ustawienie to pozwala na dużą elastyczność przy rozplanowywaniu trójkąta roboczego, a istotny punkt w tym trójkącie stanowi wyspa kuchenna, gdzie możemy urządzić strefę gotowania albo główny blat do przygotowywania posiłków, ale można też zaplanować tu obszar zmywania. W zależności od przeznaczenia kuchennej wyspy, odpowiednio ustawiamy następne punkty trójkąta roboczego, aby był do nich jak najłatwiejszy dostęp, oraz pozostałe elementy wyposażenia.
Takie rozstawienie sprawdza się najlepiej w przypadku przestronnych kuchni, o układzie mebli na kształt litery U lub L. Wskazane jest przy aranżacjach otwartych na salon. Im więcej miejsca mamy do dyspozycji, tym większa może być wyspa. Zbyt mała nie znajdzie odpowiedniego zastosowania i może okazać się po prostu zbędna. Pamiętajmy również o odsunięciu jej od pozostałych elementów zabudowy o przynajmniej 90 cm – wyjaśnia przedstawiciel zakładu stolarskiego Warsztat Pomysłów, produkującego m.in. meble na wymiar.
Mała kuchnia z wyspą
Wspomniany układ jest możliwy do zastosowania również przy mniejszych wnętrzach, chociaż będzie to zadanie dość trudne w realizacji. Warto wtedy postawić na meble kuchenne na zamówienie, aby wykorzystać każdy skrawek dostępnej przestrzeni. Wyspa kuchenna powinna być wtedy w miarę możliwości jak najmniejsza, (aby była praktyczna, jej wymiary powinny wynosić nie mniej, niż około 80 x 60 cm). Najrozsądniejszą opcją jest umiejscowienie w tym punkcie blatu roboczego lub np. barku, który zastąpi też tradycyjny stół w kuchni. Trzeba pamiętać tylko o odpowiednim wysunięciu położonego na barku blatu, aby zapewnić miejsce dla naszych nóg. Przy małym wnętrzu można też pokusić się o zastąpienie wyspy kuchennej pełniącym taką samą funkcję półwyspem, który zajmuje mniej miejsca.
Jak umiejętnie zagospodarować wyspę kuchenną?
Na górnej powierzchni wyspy znajduje się obszar decydujący o jej głównym przeznaczeniu, ale nie należy zapominać także o zagospodarowaniu przestrzeni pod nim. Od strony kuchennej najrozsądniej umieścić tam szafkę i szuflady. Można też umieścić tu piekarnik, jeżeli będzie to strefa gotowania. Jeżeli natomiast zdecydujemy się na barek, w przypadku aranżacji łączącej kuchnię z salonem, od strony kuchni umieszczamy szafki, a od strony salonu wysuwamy trochę blat i dostawiamy np. hokery. Przy większym metrażu można dostawić stół i krzesła, dzięki czemu utworzymy dobrze wkomponowaną w kuchnię i salon część jadalną.
Kuchnia z wyspą to doskonały pomysł na atrakcyjne zagospodarowanie wnętrza, który sprawdza się przede wszystkim na większych przestrzeniach i otwartych aranżacjach. Dzięki takiemu układowi zyskujemy dodatkową strefę roboczą oraz miejsce na przechowywanie przedmiotów kuchennych. Wyspa może w stylowy sposób oddzielać kuchnie od salonu, pozwalając jednocześnie na zachowanie otartej przestrzeni. Trudniejsze może okazać się samo doprowadzenie do niej niezbędnych instalacji: elektrycznej, hydraulicznej czy wentylacyjnej. Dlatego tego typu rozwiązania wymagają odpowiednio przemyślanego projektu, a przypadku zabudowanego już wcześniej wnętrza gruntownego remontu. Odpowiednio zaprojektowany układ mebli kuchennych, właściwa wysokość blatów, szerokość i głębokość szafek czy zmywaka, pozwolą na aranżację funkcjonalnej kuchni, odpowiedniej do naszych preferencji i wymagań. Ergonomiczne wnętrze powinno być też w odpowiedniej kolorystyce, prawidłowo oświetlone i praktycznie podzielone na strefy robocze.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana