kuchnia

Kryteria wyboru blatu kuchennego

Wybór idealnego blatu kuchennego nie jest najłatwiejszym zadaniem. Pod uwagę trzeba bowiem wziąć kwestie związane nie tylko z estetyką tego elementu, ale również z jego walorami użytkowymi. Na rynku istnieje co najmniej kilka wartych uwagi materiałów, odcieni i sposobów wykończenia.  Ale które z nich warto wprowadzić do swoich wnętrz? Sprawdź różne możliwości.

Kwestie praktyczne – granit czy konglomerat?

Na kamienne blaty kuchenne najbardziej nadają się granit oraz konglomerat kwarcowy. W tym drugim przypadku bardzo rekomendowane są włoskie konglomeraty kwarcowe Trafficstone, zwane kwarcogranitami. Oba te materiały, zarówno granit, jak i konglomerat, znakomicie sprawdzają się w tych kuchniach, w których często się gotuje. Są to zdecydowanie najlepsze materiały dla miłośników uniwersalnego piękna i amatorów przyrządzania domowych posiłków.

Granit ma długą tradycję, jeśli chodzi o tworzenie blatów. Pojawia się w kuchniach od dziesiątek lat, i to w każdym zakątku globu. Nic dziwnego – kamień ten jest bardzo twardy i wytrzymały. Nie „boi się” ciepła, więc niestraszne mu nawet stawianie na nim gorących garnków.

Ponadto blat granitowy jest wyjątkowo odporny na zarysowania. Jego wady? Absorbuje płyny. Istnieją jednak impregnaty, które powodują zamykanie mikroporów bez wpływu na kolor i fakturę kamienia. Impregnację należy okresowo powtarzać – nie jest to skomplikowany proces –impregnat występuje w postaci płynu do samodzielnego nałożenia.

Natomiast Trafficstone to aglomerat kwarcowy (93% krzemu i kwarcu oraz 7% żywicy poliestrowej i barwników). Blaty wykonane z tego materiału są nowoczesne, dość odporne na zarysowania oraz bardzo trwałe. Naturalna twardość kwarcu sprawia, że jest on odporny na działanie kwasów i jest niemalże plamoodporny. Co ważne, blat wykonany z takiego konglomeratu nie wymaga impregnacji. W porównaniu z granitem jest jednak mniej odporny na wysokie temperatury.

Styl kuchni a rodzaj blatu

Rodzaj blatu warto dobierać kluczem estetycznym – w zależności od dominującego stylu w kuchni i w reszcie pomieszczeń.

– Granit jest polecany szczególnie klientom ceniącym sobie tradycję. Blaty granitowe są eleganckim elementem wykończenia tradycyjnej kuchni, nadają jej szczególnego, niepowtarzalnego charakteru. Nie oznacza to jednak, że nie pasują do nowoczesnych aranżacji. Również wówczas można się na nie zdecydować i wówczas przełamują one nieco ascetyczny charakter minimalistycznych wnętrz – wyjaśnia ekspert z firmy Prodmar.

Blaty granitowe są dostępne w wielu wykończeniach, można znaleźć m.in. lśniące, antyczne (matowe nierównomierne) czy satynowe.

Z kolei jeśli chodzi o konglomerat kwarcowy, to materiał ten szczególnie upodobali sobie klienci gustujący w nowoczesnych wnętrzach. Blat taki stanowi idealne uzupełnienie kuchni prostej. To „kropka nad i”, fantastycznie dopełniająca całość. Ogromna gama kolorystyczna oraz wykończeń blatów z konglomeratu (m.in. polerowany, glitter, wave i wiele innych) sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Jaka grubość blatu?

Standardowa grubość blatów kamiennych (lity kamień lub konglomerat) wynosi 3 cm lub 2 cm w przekroju na całej grubości. Istnieje jednak możliwość pogrubienia blatów granitowych i blatów z konglomeratu na dowolną grubość. Wówczas element zyskuje na masywności, co sprawdza się w przypadku większych pomieszczeń, np. w salonach połączonych z kuchnią, z wyspą na środku.

W ostatnich sezonach dużym zainteresowaniem cieszą się cienkie blaty o grubości 2 cm – szczególnie dotyczy to blatów z konglomeratu kwarcowego. Wybierane są głównie do nowoczesnych mieszkań, w których klienci cenią sobie elegancję i praktyczność, a zbyt masywny blat kamienny nie pasuje do aranżowanej przestrzeni.

Dostępne rodzaje obróbek

Najpopularniejszą obróbką blatów kamiennych jest jej najprostsza forma – czyli faza krawędzi. Zabezpiecza ona krawędzie przed wykruszaniem a do tego jest zachowawcza, stonowana, nie rzucająca się w oczy.

Jednak do klasycznych wnętrz dobrze byłoby zastosować bardziej wyrafinowaną obróbkę. Tu sprawdzi się np. półwałek lub ćwierćwałek. Do angielskich kuchni niemal obowiązkowe jest zastosowanie obróbki na frez F – stanowi ona dopełnienie kuchni i blatu granitowego.

Regulamin korzystania z serwisu