Meble kuchenne

Na jakich meblach kuchennych najmniej widać zabrudzenia?

Wiele osób marzy o takich meblach kuchennych, które podczas użytkowania nie będą łapały przysłowiowego brudu, a co za tym idzie, nie trzeba będzie ich często czyścić. Niestety jak do tej pory nie wymyślono jeszcze mebli całkowicie odpornych na zabrudzenia. Jednak można zamówić meble na wymiar, które wykonuje się z materiałów łatwych w pielęgnacji. Sprawdźmy więc, dlaczego na jednych meblach zabrudzenia są mniej widoczne, a na innych bardziej?

Które meble są mniej podatne na zabrudzenia?

O tym, czy nasze meble kuchenne będą podatne na zabrudzenia, czy też nie, ma wpływ wiele czynników. Warto je poznać jeszcze przed zamówieniem zabudowy kuchennej. Dzięki temu będziemy wiedzieli jakie materiały i rozwiązania wybrać. Pierwsza rada to oszczędność w stosowaniu detali pozwala ona wyeliminować zakamarki, będące najczęstszymi siedliskami brudu i kurzu. Dlatego najlepiej zdecydować się na gładkie fronty, bez zbędnych frezów i ozdób. Kolejna sprawa to kolor mebli oraz jego wykończenie. Powierzchnie matowe są bardziej odporne na odciski palców. To samo dotyczy mebli na wysoki połysk, ale tylko tych o jasnych barwach.

W przypadku blatów kuchennych duże znaczenie ma materiał, z jakiego są wykonane. Jeśli chcemy blat z drewna, a takie oferuje np. firma Valdi z Łapczycy, działająca na terenie Krakowa, Brzeska i Bochni, której specjalnością są meble kuchenne na wymiar, to musimy pamiętać, że drewno jest specyficznym materiałem. Pewne gatunki m.in. dąb i orzech, posiadają wybarwienie, które działa jak kamuflaż, ukrywając brud.

Jak powinno się czyścić meble kuchenne?

Czyszczenie kuchennej zabudowy zależy przede wszystkim od jej konstrukcji i materiałów, z jakich meble zostały wykonane. W przypadku frontów zaleca się używanie miękkich ściereczek oraz łagodnych detergentów. Chodzi o to, aby nie zarysować powierzchni, zwłaszcza gdy są to fronty na wysoki połysk. Przed użyciem środka czyszczącego należy sprawdzić, czy może być on stosowany do czyszczenia mebli, ponieważ pewne preparaty mogą negatywnie oddziaływać na płyty meblowe, z których najczęściej są realizowane kuchnie na wymiar.

Z kolei pielęgnacja drewnianych blatów kuchennych powinna obejmować nie tylko ich czyszczenie, ale też konserwację. Tę drugą czynność zaleca się wykonywać raz do roku, stosując specjalistyczne preparaty do zabezpieczania powierzchni drewnianych. Przestrzegając powyższych wskazówek, możemy sprawić, że nasza zabudowa kuchenna będzie przez wiele lat wyglądała jak nowa.

Regulamin korzystania z serwisu