Na co zwracać uwagę przy wyborze blatu kuchennego?

Jedna z najważniejszych decyzji podczas urządzania nowej kuchni dotyczy wyboru blatu kuchennego. Szukając odpowiedniego rozwiązania, wiele osób kieruje się przede wszystkim wyglądem lub ceną, jednak biorąc pod uwagę, jak mocno eksploatowanym elementem jest blat w kuchni, warto zwrócić szczególną uwagę na wytrzymałość materiałów, które chcemy wykorzystać do jego budowy.

O czym pamiętać wybierając blat kuchenny?

Blat stanowi główną przestrzeń roboczą w kuchni. Każdego dnia dźwiga ciężkie i gorące garnki, ma stały kontakt z różnymi produktami spożywczymi i wodą, jest bardzo często czyszczony. Wszystko to sprawia, że blat powinien być nie tylko elegancki i pasować do pozostałych elementów wyposażenia kuchni, ale musi też być bardzo odporny – przekonuje nasz rozmówca z Fabryki Mebli Kuchennych TOCE.

Materiał wykorzystany do budowy blatu kuchennego musi być przede wszystkim odporny na oddziaływanie skrajnych temperatur i uszkodzenia mechaniczne. Bardzo ważne jest także, by był nienasiąkliwy. Dzięki temu uchronimy się przed brzydkimi plamami i nieprzyjemnymi zapachami. Dodatkowo, blat kuchenny musi dobrze znosić częste czyszczenie wodą i środkami chemicznymi.

Rodzaje blatów kuchennych

Najpopularniejszym rodzajem materiału na blat kuchenny jest tzw. postforming. Blaty tego typu buduje się z płyty wiórowej pokrytej laminatem. Ich popularność wynika ze stosunkowo niskiej ceny, trudno bowiem przypisywać im doskonałe parametry techniczne. Blaty laminowane dają możliwość uzyskania atrakcyjnych efektów wizualnych, nie należą niestety do szczególnie trwałych i trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie.

Materiałem, który zwłaszcza ostatnio cieszy się coraz większym zainteresowaniem, jest drewno naturalne. Najważniejszą zaletą drewnianego blatu kuchennego jest niezaprzeczalne piękno naturalnego materiału. Pewnych trudności może przysparzać jego pielęgnacja. Trwałość powierzchni blatu z drewna w dużej mierze uzależniona jest od jego gatunku. Najlepsze pod tym względem są blaty bukowe, dębowe i mahoniowe. Warto też wybrać raczej drewno klejone, niż lite, ponieważ w takiej odsłonie nie rozsycha się i nie powstają na nim nierówności.

Kolejnym pięknym materiałem naturalnym, który idealnie nadaje się na blat, jest kamień. W kuchni najlepiej sprawdzi się granit lub marmur. Blat kamienny charakteryzuje się doskonałą odpornością na wysokie temperatury, uderzenia, środki chemiczne i wilgoć, choć dla uzyskania najlepszego efektu i ochrony przed zarysowaniami, dobrze jest pokryć jego powierzchnię impregnatem.

Alternatywą dla kamienia naturalnego jest konglomerat, czyli kruszywo kamienne połączone z żywicą poliestrową. Wykonany z niego blat jest piękny i wyjątkowo odporny na wszystkie zagrożenia, czyhające na powierzchnię roboczą podczas gotowania. Kolejną zaletą takiego blatu jest niewielki ciężar i bardzo przyjemna faktura. Kompozyt jest też łatwy w obróbce, dzięki czemu można wykonać z niego blaty o bezspoinowych połączeniach.

Bardzo ciekawym rozwiązaniem do kuchni jest blat ceramiczny. Takie blaty wykonuje się okładając płytę wiórową płytkami, które następnie należy zabezpieczyć wodoodporną fugą. Blat kuchenny z płytek ceramicznych jest łatwy do utrzymania w czystości, odporny na wodę i temperaturę. Olbrzymie możliwości wyboru płytek umożliwiają stworzenie na powierzchni blatu prawdziwych dzieł sztuki.

Wymagany stopień wytrzymałości blatu uzależniony jest od intensywności użytkowania. Jeżeli w kuchni bywasz tylko gościem, bo z reguły stołujesz się na mieście, możesz wybrać delikatniejszy i tańszy materiał. Jeśli jednak kuchnia jest twoim królestwem, a blat ma służyć w charakterze stołu, stolnicy i deski do krojenia, koniecznie wybierz najsolidniejszą z dostępnych opcji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin korzystania z serwisu