kategoria: Wyposażenie

Aby kuchnia była w stu procentach funkcjonalna, musi być odpowiednio wyposażona. Zarówno solidne, wytrzymałe i pojemne meble kuchenne, jak i wysokiej jakości sprawne sprzęty AGD zamienią Twoją kuchnię w profesjonalny warsztat pracy, a gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością! Wszystkiego dowiesz się w zakładce Wyposażenie na ABC Kuchnie.

Wybór baterii kuchennej

Rodzaje baterii kuchennych

Planując remont lub wykończenie kuchni w swoim nowym domu, lub w mieszkaniu pierwszym wyzwaniem, jakie nas czeka jest wybór konkretnych modeli wszystkim montowanych później urządzeń oraz elementów armatury kuchennej i łazienkowej. W artykule zajmiemy się wyzwaniami, jakie czekają na osoby, które planują wykończenie kuchni i pomożemy w wyborze odpowiedniej baterii kuchennej. Przedstawimy wszystkie dostępne obecnie na rynku rodzaje baterii do zlewozmywaków i opiszemy ich najważniejsze zalety.

dzbanek filtracyjny

Czym są dzbanki filtracyjne?

Picie wody bezpośrednio z kranu nie zawsze jest zbyt dobrym pomysłem – ze względu na obecne w niej zanieczyszczenia oraz związki chemiczne, które niekorzystnie wpływają na smak czy zapach. Korzystniejsze dla zdrowia, ale już niekoniecznie dla portfela może być kupowanie wody butelkowanej. W tym konflikcie jest jednak rozwiązanie pośrednie i są nim dzbanki filtrujące. Zobacz, czym są i dlaczego warto w nie zainwestować.

Kieliszek do wina

Czym cechują się kieliszki do białego wina?

Kieliszki do białego wina to naczynia o uniwersalnym zastosowaniu. Sprawdzają się do serwowania dań wytrawnych oraz słodkich i stanowią niemalże obowiązkowy element każdego przyjęcia czy wydarzenia towarzyskiego. Zdarza się jednak, że wiele osób myli ze sobą kieliszki do wina czerwonego z tymi do trunku białego. Tymczasem różnice są znaczące. Co warto wiedzieć o kieliszkach do białego wina? Czym się one charakteryzują?

opakowania dla gastronomii

Rodzaje opakowań dla gastronomii

Każdy, kto prowadzi lokal gastronomiczny i oferuje klientom możliwość zamówienia potraw na wynos wie, jak istotny jest sposób ich transportu. Najważniejszym elementem są z pewnością odpowiednio dobrane pojemniki, w których można bezpiecznie, wygodnie i szybko przewieźć zamówione przez klientów potrawy. Przedstawiamy rodzaje opakowań dla gastronomii.

Funkcjonalne elementy wyposażenia kuchni

Niektórzy ludzie uwielbiają gotować, uczyć się i próbować nowych przepisów, traktują to jako przede wszystkim jako hobby. Dla innych jest to przykry obowiązek, który po prostu trzeba wypełnić w taki sposób, by nie poświęcać mu zbyt dużo czasu. Niezależnie od tego, do których grupy się zaliczamy, w naszej kuchni nie powinno zabraknąć akcesoriów, które umożliwią nam sprawne i wygodne przygotowywanie posiłków. O czym koniecznie należy pamiętać?

Okap kominowy. Przydatny w każdej kuchni?

Jeśli remontujesz lub urządzasz kuchnię pewnie nadejdzie pora, by pomyśleć o odpowiednim okapie. To bardzo ważne urządzenie, które pozwala przewietrzyć pomieszczenie i usunąć zapachy, parę i dym, które powstają w trakcie gotowania. Absorbuje także tłuszcz, dzięki czemu nie gromadzi się on na szafkach i urządzeniach. Jedną z najchętniej wybieranych wersji jest okap kominowy. Zobacz, dlaczego warto się na niego zdecydować.

naczynia-zaroodporne

Zalety naczyń żaroodpornych

Naczynia żaroodporne znaleźć można w zasadzie w każdej kuchni. Są niezastąpione podczas przyrządzania różnego rodzaju potraw, w tym przede wszystkim zapiekanek. Tego typu naczynia mogą pełnić też inne funkcje, a ich różnorodność pozwoli każdemu znaleźć coś na miarę swoich potrzeb. Przedstawiamy zalety naczyń żaroodpornych.

przyprawniki

Rodzaje kuchennych przyprawników

Każdy, kto choć raz na jakiś czas gotuje zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne dla smaku potrawy są odpowiednio dobrane przyprawy. To one tak naprawdę dodają daniom całego charakteru. Mogą zarówno je wzbogacić, jak i zupełnie zepsuć. Kluczem do sukcesu w przyprawianiu są z pewnością odpowiednie przyprawniki, które zapewniają wygodny dostęp do zamkniętych w nich przyprawach. Sprawdźcie, jakie są ich rodzaje.

okap-kuchenny

Czym powinien cechować się dobry okap gastronomiczny?

W profesjonalnej gastronomii, w kuchniach restauracyjnych i hotelowych, wysokiej jakości okap to podstawa. Urządzenia te oczyszczają powietrze z gorącej pary i drobin tłuszczu, przez co podnoszą komfort pracy w kuchni i ułatwiają utrzymanie jej w czystości. Poznaj rodzaje profesjonalnych okapów gastronomicznych i dowiedz się, czym powinien się charakteryzować dobry okap.

Charakterystyka basenów gastronomicznych

Sposoby wykorzystania basenów gastronomicznych

Każde odpowiednio zorganizowane zaplecze kuchenne powinno posiadać nie tylko stoły, szafy i zlewy, ale też dopasowane baseny gastronomiczne. Basen, inaczej niż zlew, nie posiada blatu roboczego, a komora zlewowa zajmuje całą powierzchnię mebla. Dlaczego baseny stanowią tak istotny element kuchennego wyposażenia? Zapraszamy do lektury.

Regulamin korzystania z serwisu