funkcjonalna kuchnia

4 kroki do funkcjonalnej kuchni

Kuchnia, w której wszystko będzie dostępne na wyciągnięcie ręki, w której wszystkie akcesoria i cała zastawa będą przejrzyście poukładane, a przyprawy posegregowane, w której sprzęty będą nieustannie gotowe do użycia, w której nie zabraknie blatu na kolejną deskę w czasie przygotowań dużego przyjęcia i w której wygodnie będzie się pracować kilkorgu kucharzom – to marzenie nie do osiągnięcia dla wielu z nas. Warto poznać kilka technik, które umożliwią perfekcyjną aranżację naszej kuchni.

1. Sprzęty kuchenne i zabudowa

Po pierwsze, zarówno sprzęty kuchenne, jak i zabudowa muszą być wysokiej jakości. Kuchnia jest miejscem szczególnie narażonym na różne czynniki. Meble i drogie sprzęty powinny być na nie odporne i zapewniać nam długą żywotność. Lepiej zainwestować w trwałe meble drewniane i sprawdzone sprzęty. Zastanów się, czy lepszy rozwiązaniem będzie kuchenka z piekarnikiem, czy sama płyta grzewcza. Dobierz odpowiedni rozmiar lodówki do potrzeb Twojej rodziny. Podobnie wybierz zmywarkę, uwzględniając indywidualne zapotrzebowanie.

2. Rozmieszczenie

Po drugie, niezwykle istotne jest rozmieszczenie powyższych zgodnie z zasadami ergonomii. Aby zaplanować indywidualną i idealną przestrzeń kuchenną dla nas, skupmy się na wykonywanych czynnościach. Zastanówmy się, czego zwykle potrzebujemy, po co sięgamy i czego nam brakowało do tej pory. Określmy, jak lepiej rozmieścić płytę grzewczą i zlew oraz pozostałe elementy. Gdzie najdogodniej będzie pozostawić wolny blat etc.

3. Rozwiązania na wyciągnięcie ręki

Jeżeli mamy wystarczająco dużą przestrzeń i nie musimy zagospodarowywać każdego dodatkowego centymetra, zrezygnujmy z zabudowy pod sam sufit. Podwieszane szafki na najwyższej wysokości są niefunkcjonalne, mamy bowiem do nich utrudniony dostęp.

4. Planowanie stref kuchennych

Pamiętajmy, że nasza kuchnia, niezależnie od jej wymiarów, zawsze jest podzielona na strefy. Należą do nich strefy przechowywania żywności i akcesoriów, strefa przygotowywania posiłków, strefa gotowania, strefa mycia oraz strefa spożywania posiłków (opcjonalnie).

Każdy projekt kuchni powinien uwzględniać każdą ze stref dla pełnej wygody i komfortowego użytkowania pomieszczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin korzystania z serwisu