Charakterystyka plastikowych pojemników na żywność
Opakowania plastikowe wykorzystywane są na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Między innymi przez producentów żywności, sklepy spożywcze, a także restauracje, cateringi i kawiarnie, w których transport gotowych posiłków stanowi nieodłączny element pracy. Oprócz tego, że pojemniki z plastiku mają zachować odpowiednią świeżość żywności, muszą również zapewnić jej bezpieczeństwo. Jak wybrać bezpieczne opakowania plastikowe na artykuły spożywcze? Podpowiadamy.
Opakowania plastikowe na żywność - jakie warunki muszą spełniać?
Plastikowe pudełka, które mają być przeznaczone dla przemysłu spożywczego, muszą powstawać według ścisłych zaleceń oraz odgórnie przyjętych norm. Zgodnie z zasadami Unii Europejskiej tworzywo sztuczne użyte do ich produkcji nie może przenosić do żywności żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby być niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Co więcej, materiał nie może wpływać na smak, barwę, aromat, wygląd ani konsystencję żywności, dlatego też musi pozostawać obojętny fizjologicznie.
Z tego powodu do produkcji pojemników producent opakowań spożywczych PlasticPack.pl wykorzystuje materiał, taki jak bezwonny i bezbarwny polipropylen, który posiada odpowiedni certyfikat i jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Przed wydaniem owego certyfikatu tworzywo poddawane jest specjalnym badaniom, które dokładnie sprawdzają jego bezpieczeństwo stosowania oraz to, jak może oddziaływać na produkt. Wyniki pokazują, że polipropylen w żaden sposób nie wpływa na przechowywane artykuły spożywcze i nie powoduje zmian w ich składzie.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie pojemników dla branży spożywczej?
Przed zakupem pudełek na żywność warto zorientować się i wybrać producenta, który dysponuje wynikami badań potwierdzającymi zastosowanie do produkcji opakowań wyłącznie bezpiecznych tworzyw sztucznych. Zgodnie z przepisami każdy producent ma obowiązek przedstawienia dokumentów oraz certyfikatów, które zapewnią nas o tym, że wybrane opakowania plastikowe będą całkowicie bezpieczne do bezpośredniego kontaktu z żywnością.
Wybierając producenta opakowań plastikowych, należy dodatkowo sprawdzić, czy produkcja przebiega zgodnie z normami PN-EN 1186 i PN-EN 13130. Nie bez znaczenia pozostaje zastosowanie najnowszych technologii, które umożliwiają stworzenie pojemników o wysokiej wytrzymałości oraz odporności. Warto również zwrócić uwagę na to, czy produkcja przebiega zgodnie z Systemem Zarządzania Higieną w Produkcji Opakowań do Produktów Spożywczych PN-EN15593, który gwarantuje bezpieczeństwo i higienę żywności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana