okap-kuchenny

Czym powinien cechować się dobry okap gastronomiczny?

W profesjonalnej gastronomii, w kuchniach restauracyjnych i hotelowych, wysokiej jakości okap to podstawa. Urządzenia te oczyszczają powietrze z gorącej pary i drobin tłuszczu, przez co podnoszą komfort pracy w kuchni i ułatwiają utrzymanie jej w czystości. Poznaj rodzaje profesjonalnych okapów gastronomicznych i dowiedz się, czym powinien się charakteryzować dobry okap.

Rodzaje okapów gastronomicznych

Okapy do zastosowań profesjonalnych różnią się od tych domowych. W kuchniach restauracyjnych czy hotelowych praca trwa nieprzerwanie i jest bardzo intensywna, stale powstają opary, ulatniają się zapachy i tworzą się tłuste drobiny, które zanieczyszczają powietrze, rozgrzewają je i utrudniają pracę oraz utrzymanie higieny. Dlatego okapy gastronomiczne muszą być trwałe i wydajne. Ponadto stosuje się w nich rozwiązania, ułatwiają zachowanie czystości i podnoszą komfort pracy.

Takie urządzenia proponuje firma Jugema. W jej ofercie znajdują się cztery rodzaje okapów:

  • wyciągowe,
  • nawiewno-wyciągowe indukcyjne,
  • nawiewno-wyciągowe kompensacyjne,
  • nawiewno-wyciągowe kompensacyjno-indukcyjne.

Charakterystyka poszczególnych rodzajów okapów gastronomicznych

Głównym zadaniem okapów wyciągowych jest wyłapywanie drobin tłuszczu, aby nie osadzał się on na sprzętach kuchennych. Odprowadzony tłuszcz spływa rynienkami do spustów smoły, skąd łatwo go usunąć. Zarówno kuchnia, jak i okap są znacznie czystsze!

Jeszcze skuteczniejszym rozwiązaniem jest okap nawiewno-wyciągowy indukcyjny. Jego zadanie jest podobne jak w przypadku okapu wyciągowego, jednak pracuje on inaczej. Wtłacza do urządzenia świeże powietrze. Trafia ono na łapacze tłuszczu, zwiększając ich sprawność i zapewniając chłodzenie. Ogranicza to ilość zanieczyszczeń przedostających się z okapu na zewnątrz.

Zasada działania okapów nawiewno-wyciągowych kompensacyjnych jest podobna, z tą różnicą, że świeże powietrze jest nawiewane tak, aby nie mieszało się z gorącym i zanieczyszczonym wewnątrz okapu. Czyste powietrze trafia do pomieszczenia przez perforowaną ścianę czołową.

Najbardziej zaawansowane są okapy nawiewno-wyciągowe kompensacyjno-indukcyjne. Dzięki połączeniu zalet dwóch poprzednich typów okapów urządzenia te usuwają ciepłe, wilgotne i zanieczyszczone powietrze, a do wnętrza nadmuchują świeże, jednocześnie zabezpieczając inne pomieszczenia przed dostawaniem się do nich zapachów.

Cechy dobrego okapu gastronomicznego

Jaki powinien być okap gastronomiczny? Przede wszystkim musi być odporny na wysokie temperatury, rozgrzany tłuszcz, kwasy i środki czyszczące. Takie właściwości ma stal nierdzewna. Konstrukcja powinna być prosta, tak aby każdy mógł bez problemu obsłużyć okap. Istotne jest także dostosowanie rozmiarów okapu do potrzeb różnego rodzaju kuchni gastronomicznych, dlatego profesjonalne sklepy oferują okapy w różnych rozmiarach i systemach mocowania. Wreszcie urządzenie musi być bardzo wydajne, aby sprostać wysokim wymaganiom użytku profesjonalnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin korzystania z serwisu