meble kuchenne ze stali nierdzewnej

Jak czyścić wyposażenie ze stali nierdzewnej w kuchni?

Meble i sprzęty ze stali nierdzewnej wykorzystuje się w praktycznie każdej kuchni gastronomicznej. Piekarnik, okap, zlewozmywak, czy stół gastronomiczny to elementy kuchennego wyposażenia, które w większości wykonywane są ze stali nierdzewnej. Jest to estetyczny materiał odporny na korozję i wysokie temperatury. Oprócz bezpieczeństwa w kuchni ważna jest jednak higiena pracy. W jaki sposób powinniśmy czyścić wyposażenie ze stali nierdzewnej?

Jak czyścić powierzchnie ze stali nierdzewnej?

Powierzchnia mebli ze stali nierdzewnej jest gładka, lśniąca i nie posiada porów ani pęknięć, co czyni ją łatwą w czyszczeniu, w porównaniu z innymi materiałami. O każdy materiał trzeba jednak dbać, również o stal nierdzewną – szczególnie jeżeli chcemy, aby taki stół czy okap posłużył nam w kuchni, jak najdłużej. Powierzchnie wykonane ze stali nierdzewnej wystarczy regularnie przecierać miękkim materiałem zwilżonym mieszanką wody i odpowiedniego detergentu – najlepiej dedykowanego do pielęgnacji stali. Poza tym, sprzątanie miejsca pracy na koniec dnia jest bardzo dużym ułatwieniem, gdyż na drugi dzień nie mamy problemu z wyczyszczeniem zaschniętego brudu lub tłuszczu.

Jeżeli chcemy wyczyścić piekarnik, stół, czy okap kuchenny ze stali nierdzewnej przy użyciu silniejszych środków chemicznych przeznaczonych do tego typu powierzchni, nie zaczynajmy tego robić na całej płaszczyźnie. Dla bezpieczeństwa warto najpierw wypróbować dany środek czyszczący w miejscu mało widocznym, gdyż upewnimy się przez to, że na meblu lub sprzęcie kuchennym nie zajdzie niepożądana reakcja.  Do czyszczenia najlepiej używać miękkich ściereczek, mikrofibry, gąbek lub plastikowych zmywaków. Bardzo ważne, aby unikać drucianych szczotek i myjek lub wełny stalowej, która mogłaby uszkodzić powierzchnię. Co więcej, dobrze jest używać środków chemicznych do czyszczenia stali nierdzewnej z chemikaliami alkalicznymi, alkalicznymi chlorowanymi lub niechlorowanymi. W przypadku środków na bazie cytrusów, wybielaczy i środków odkamieniających, po zakończeniu należy powierzchnię staranne spłukać.

Jak chronić wyposażenie ze stali nierdzewnej przed uszkodzeniem i zabrudzeniem?

Dodanie metali, tj. chrom czy nikiel w określonych procentach do stali nierdzewnej zmienia jej skład i tworzy niewidzialną powłokę na powierzchni, która chroni metal przed korozją. Jest to materiał wytrzymały i dużo bardziej odporny na korozję niż żelazo czy stal, jednak jak każdy inny wymaga nieco uwagi. Co więcej, mogą się zdarzyć rzeczy, które spowodują uszkodzenie warstwy ochronnej, dlatego nie powinniśmy używać do czyszczenia mebli i sprzętów szczotek i gąbek, które mogą zadrapać powierzchnię.

Podczas mycia wyposażenia kuchennego wykonanego ze stali nierdzewnej, warto uważać na twardą wodę pozostawioną na powierzchni, która zostawia zacieki i może rozbić warstwę ochronną. Jeżeli woda jest twarda i nie ma możliwości jej uzdatnienia, wówczas należy nie pozwalać jej przebywać przez dłuższy czas na powierzchni stali nierdzewnej i usuwać ją jak najszybciej – dodaje ekspert z firmy Alkos, która jest producentem stołów i okapów gastronomicznych ze stali nierdzewnej do gastronomii.

Na stal nierdzewną źle wpływają również chlorki, które obecne są w wodzie, żywności, soli kuchennej, a przede wszystkim w przemysłowych środkach czystości. Warto wybierać takie preparaty, które nie tylko czyszczą i nadają połysk, ale również pomagają wzmocnić warstwę ochronną. Meble stalowe należy czyścić zgodnie z liniami wykończenia. Jest to szczególnie ważne podczas używania produktu bardziej ściernego od ścierki lub zmywaka. Pamiętajmy, że regularne czyszczenie stali nierdzewnej zapobiega również zasychaniu brudu i plam na powierzchni, przez co nie trzeba będzie wkładać dużo wysiłku w czyszczenie.

Regulamin korzystania z serwisu