przelewowy ekspres do kawy

Jak działa przelewowy ekspres do kawy?

Przelewowe ekspresy do kawy to popularne i niedrogie urządzenia, które umożliwiają szybkie przygotowanie naparów bez fusów. Maszyny są proste w obsłudze, ponieważ działają półautomatycznie. Można parzyć w nich nie tylko kawę, lecz także herbaty i zioła. Przeczytaj więcej o konstrukcji i działaniu ekspresu przelewowego, aby sprawdzić, czy jest to odpowiednie urządzenie dla Ciebie.

Budowa ekspresu przelewowego

Bardzo prosta konstrukcja ekspresu przelewowego sprawia, że jest to idealny sprzęt dla miłośników kawy, którzy nie lubią obsługiwać skomplikowanej elektroniki. Maszyna złożona jest z pojemnika na wodę, płyty grzejnej oraz dzbanka na gotową kawę. Większość tego typu ekspresów posiada funkcję podgrzewania, która zapobiega stygnięciu napoju i utrzymuje go w stałej temperaturze przez dłuższy czas. 

Do parzenia kawy w tym urządzeniu przydają się akcesoria baristyczne, takie jak papierowe filtry. Umieszcza się je tuż nad dzbankiem. Dzięki nim, napar jest klarowny i pozbawiony fusów. Niektóre modele ekspresów przelewowych mają wbudowany trwały filtr metalowy, co jeszcze bardziej upraszcza proces przygotowywania w nich kawy. Ponadto nowoczesne wersje urządzenia mogą być wyposażone w młynek oraz posiadają funkcje dodatkowe, na przykład: możliwość wyboru mocy kawy, blokadę kapania, automatyczne odkamienianie bądź regulację twardości wody. 

Jak parzyć kawę w ekspresie przelewowym?

Kawa w ekspresie przelewowym powstaje w podobny sposób, jak przy zastosowaniu metod alternatywnych. Zaletą urządzenia elektronicznego jest to, że zachodzący w nim proces jest zautomatyzowany i szybszy niż przy użyciu chemexu czy drippera. Maszyna umożliwia przygotowanie kilku filiżanek naparu w krótkim czasie, co ma dużą zaletę, na przykład podczas wizyt gości. 

Jak zaparzyć idealną kawę w ekspresie przelewowym? Wystarczy uzupełnić pojemnik na wodę, zmielić świeżo paloną kawę i umieścić ją na filtrze w odpowiedniej proporcji do przewidywanej objętości naparu. Następnie należy uruchomić ekspres. Woda zacznie się nagrzewać, a potem zostanie odprowadzona przez specjalną rurkę oraz przepuszczona przez filtr z kawą. Urządzenie wyłączy się samoczynnie po zakończeniu procesu parzenia.

Barista ze sklepu CaffeTeam powiedział nam, że: ekspres przelewowy mimo wygody użytkowania może mieć jedną sporą wadę dla miłośników kawy białej, ponieważ nie posiada automatycznego systemu spieniania mleka. Każdy, kto zamierza pić latte lub cappuccino, musi zaopatrzyć swoją kuchnię w dodatkowy przyrząd do tworzenia aksamitnej pianki. Poza tą jedną wadą urządzenia bardzo dobrze sprawdzają się w domowym zaciszu. Aby wybrać sprzęt dopasowany do swoich potrzeb warto przed jego zakupem zapoznać się z rankingiem ekspresów przelewowych lub opiniami ich użytkowników.

Regulamin korzystania z serwisu