Kuchnia restauracyjna

Jakich elementów wyposażenia nie może zabraknąć w restauracyjnej kuchni?

Kuchnia to centralne miejsce każdej restauracji. Powinna zostać zaprojektowana tak, aby mogło w niej efektywnie pracować kilka, a nawet kilkanaście osób jednocześnie. Potrzeba w niej nie tylko porządku i dobrej organizacji przestrzeni, ale również niezbędnego wyposażenia. Istnieją takie elementy, których absolutnie nie może zabraknąć w żadnym lokalu gastronomicznym. Jakie z nich są najważniejsze dla prawidłowego funkcjonowania kuchni?

Basen gastronomiczny

Baseny gastronomiczne są ogromnym ułatwieniem dla pracowników kuchni w restauracjach, czy barach. Pomagają utrzymać w czystości nawet największe naczynia oraz części urządzeń gastronomicznych. Baseny gastronomiczne zwane też głębokimi zlewami to praktyczne rozwiązanie. Duże garnki, brytfanny, termosy, ruszty i wiele akcesoriów kuchennych wymaga ręcznego mycia. Są to przeważnie duże lub niewymiarowe elementy, które pomieścić może jedynie odpowiednio głęboki basen kuchenny. Tylko w ten sposób usunie się wszelkie zabrudzenia i dokładnie opłucze cały przedmiot, a pamiętajmy, że higiena w lokalu gastronomicznym jest sprawą pierwszorzędną.

Proponujemy baseny gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej. Ich charakterystyczną cechą jest ergonomiczny kształt, który nie naraża pracowników na zbędny wysiłek. Natomiast optymalna wysokość sprzętu z możliwością regulowania za sprawą specjalnych stopek chroni narządy ruchu oraz kręgosłup przed szkodliwymi przeciążeniami – dowiadujemy się w rozmowie z przedstawicielem firmy Alkos, która wytwarza kuchenne wyposażenie ze stali nierdzewnej do restauracji, barów i kawiarni, a także jest producentem okapów gastronomicznych.

Restauracje wyposażone są w baseny jedno- lub dwukomorowe. Wybór odpowiedniego rodzaju jest kwestią indywidualną i powinien być uzależniony od potrzeb danego lokalu. Ponieważ zlewy dwukomorowe są zazwyczaj większe, lepiej sprawdzą się w kuchni o dużej powierzchni.

Stół gastronomiczny

Stół to prawdziwe serce kuchni i to właśnie od jego jakości zależy komfort pracy w restauracji kuchennej. Taki stół musi być wykonany z materiałów, które nie stwarzają zagrożenia dla żywności oraz nie wchodzą w reakcje ze składnikami, oraz środkami dezynfekującymi i myjącymi. Stół taki powinien być łatwy w utrzymaniu w czystości oraz odporny na skutki intensywnej eksploatacji. Przy zakupie należy także zwrócić uwagę na gładkie krawędzie, które zwiększą bezpieczeństwo osób pracujących na kuchni. Najlepszym wyborem będzie stół ze stali nierdzewnej, która zapewni idealnie równą i wytrzymałą powierzchnię, odporną na ciężkie i gorące naczynia, czy ostre noże. Na rynku dostępne są modele z blatem i wbudowanym, jednokomorowym zlewem, a także stoły bez zlewu. Co więcej, możemy zakupić je w wielu rozmiarach, szerokościach, długościach i dopasować do wymiarów danej kuchni.

Okap gastronomiczny

Instalowany jest nie tylko z uwagi na obowiązujące przepisy sanitarne, które określają normy jakości i bezpieczeństwa, ale również w celu zwiększenia komfortu pracy na kuchni. Okapy gastronomiczne wyposażone w turbiny i odpowiednie filtry bardzo dobrze pochłaniają powietrze i parę z zapachami kuchennymi, które mogą być uciążliwe nie tylko dla gości, ale także i samych kucharzy. Urządzenia te są niezwykle istotne dla funkcjonowania całej restauracji. Przy wyborze okapu dobrze jest zwrócić uwagę na jego jakość. Okapy ze stali nierdzewnej z uwagi na wysoką odporność na wilgoć i tłuszcz cechują się trwałością i bezawaryjnością, nawet w tak trudnych warunkach, jakie panują w restauracyjnych kuchniach.

Regulamin korzystania z serwisu