Na co zwrócić uwagę, wybierając patelnię do kuchni?
Kupując patelnię, należy pamiętać o tym, by cechowały ją odpowiednie walory estetyczne, ale przede wszystkim maksymalna funkcjonalność. Piękne naczynia niestety nie zawsze są praktyczne. W związku z tym wszyscy ci, przed którymi stoi to ważne zadanie, jakim jest wyposażenie kuchni oraz ci, którzy chcą po prostu dokupić potrzebny sprzęt, powinni z dużą rozwagą podejmować decyzje zakupowe. Sprawdźmy, jak kupić dobrą patelnię do swojej kuchni.
Z czego wynika problem z wyborem odpowiedniej patelni?
Sklepy sprzedające artykuły kuchenne, takie jak na przykład PSB Mrówka w Nasielsku, oferują swoim klientom naprawdę bogatą ofertę sprzętu, który przydaje się w kuchennej przestrzeni. Dlatego właśnie tak trudno jest czasami podjąć właściwą decyzję zakupową: wielość wariantów tego samego produktu powoduje, że mamy mętlik w głowę i trudno jest nam stwierdzić, który wyrób spełni nasze wszystkie oczekiwania.
Taki problem pojawia się między innymi wtedy, kiedy stoi przed nami wybór patelni – jest ich na rynku bardzo dużo, a każdą cechują zupełnie inne przymioty. Na szczęście precyzując listę swoich oczekiwań względem poszukiwanego produktu, bez problemu można kupić dokładnie taką patelnię, jaką się chce. Bogata oferta producentów tego typu wyrobów jest istotnym autem, choć z pozoru wydaje się utrudniać właściwy wybór patelni. Wystarczy tylko wiedzieć, czego się tak naprawdę poszukuje. Tworząc listę swoich oczekiwań, z powodzeniem można kupić idealną patelnię do kuchni.
Podstawowe kryteria wyboru patelni do smażenia
Poszukując odpowiedniego sprzętu do smażenia, na sam początek trzeba ustalić, jaki rozmiar patelni jest nam potrzebny. W sklepach z takim wyposażeniem zazwyczaj możemy spotkać patelnie o średnicy od 14 do 30 cm – mniejsze sprawdzą się wtedy, kiedy przygotowujemy posiłki w niewielkich porcjach, duże z kolei, kiedy musimy przyrządzić trochę więcej jedzenia.
Poza średnicą niezwykle istotny jest materiał, z którego wykonany został wybrany przez nas produkt. Dzięki zwracaniu uwagi na to kryterium wyboru będziemy mogli kupić patelnię, która ma wysoką jakość i posłuży nam przez bardzo długi czas. Chyba że preferujemy kupować tanie produkty i wymieniać je stosunkowo często. Najmniej kosztują patelnie aluminiowe, natomiast, jak można się domyślać, nie są kojarzone z wysoką trwałością. Znacznie trwalsze są na przykład patelnie żeliwne i stalowe.
Nie można też zapominać o powłokach, którymi pokrywane są patelnie. Szczególnym uznaniem cieszą się te z powłoką ceramiczną – są one odporne na uszkodzenia i negatywny wpływ wysokiej temperatury. Istnieje też możliwość kupienia tego typu produktów bez powłoki, cechujących się wysoką trwałością.
Poza tym trzeba zwracać uwagę na to, do jakiej kuchenki przeznaczona jest dana patelnia. Należy też pamiętać o specyfice uchwytów zamocowanych do wybranego modelu patelni: trzeba sprawdzać, jak solidne jest ich przytwierdzenie. Dodatkowo ważna jest też cena, a właściwie budżet, jakim dysponujemy. Pamiętajmy jednak – niska cena często nie idzie w parze z wysoką jakością.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana