Artykuł sponsorowany

Najczęstsze usterki urządzeń gastronomicznych

Najczęstsze usterki urządzeń gastronomicznych

W gastronomii wykorzystuje się wiele skomplikowanych urządzeń, które ulegają uszkodzeniu w wyniku intensywnej eksploatacji. Dokładny zakres takich usterek zależy od typu lokalu. Inne awarie zdarzają się w cukierniach, a jeszcze inne w piekarniach, restauracjach czy lodziarniach. Jakie są najpopularniejsze powody niesprawności urządzeń wykorzystywanych w gastronomii?

Urządzenia chłodnicze

Awarie urządzeń chłodniczych są bardzo dotkliwe. Bez odpowiednio niskiej temperatury żywność umieszczona w zamrażarkach może ulec szybkiemu zepsuciu. Najczęściej awarie dotyczą elementów takich jak wentylatory, uszczelki, agregaty, sprężarki, filtry czy automatyka sterująca. Zdarza się także, że powodem uszkodzenia chłodni jest także brak czynnika chłodzącego, który trzeba regularnie uzupełniać lub całkowicie wymieniać.

Sprzęt grzewczy elektryczny

Problemem są także usterki występujące w przypadku urządzeń grzewczych, takich jak kuchenki, piekarniki czy frytkownice. Zazwyczaj podobne awarie mają związek z uszkodzeniami mechanicznymi, które wynikają z nieodpowiedniego dbania o poszczególne elementy. W lokalach gastronomicznych eksploatacja sprzętu grzewczego jest bardzo intensywna, dlatego warto pamiętać o tym, że musi on być regularnie czyszczony i przechowywany w odpowiednich warunkach (w przypadku urządzeń przenośnych).

Często uszkodzeniu ulegają także kuchenki indukcyjne. Zazwyczaj chodzi o awarie mechaniczne wynikające ze stawiania zbyt dużych garnków w stosunku do powierzchni grzewczej. Wówczas konieczne jest wymienienie całej płyty. Wszelkie naprawy i wymiany należy zlecić specjalistom z firm takich jak Gastro Serwis Aniliv. Dysponują oni wiedzą, która pozwala na prawidłowe zamontowanie lub zakonserwowanie sprzętów używanych w gastronomii.

Piece konwekcyjno-parowe

W niektórych lokalach gastronomicznych wykorzystuje się także piece konwekcyjno-parowe. Zazwyczaj usterki takich urządzeń dotyczą braku filtra, co prowadzi do osadzania się kamienia, oraz niewłaściwego czyszczenia konstrukcji i zniszczenia elektroniki w wyniku kontaktu z wysokimi temperaturami. Często uszkodzeniu ulegają także grzałki i bojlery. Ma to związek z zaniedbaniem regularnego odkamieniania.

Naprawa i serwis urządzeń gastronomicznych są konieczne niemal w każdym lokalu. Z czasem poszczególne części sprzętów zużywają się, a elementy takie jak filtry czy środki chłodnicze, wymagają regularnego wymieniania. Sprawne urządzenia pozwalają na zachowanie płynności pracy, co ma ogromne znaczenie zarówno w restauracjach, jak i miejscach zajmujących się przetwórstwem żywności czy innymi usługami tego typu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.