Okap kominowy. Przydatny w każdej kuchni?

Jeśli remontujesz lub urządzasz kuchnię pewnie nadejdzie pora, by pomyśleć o odpowiednim okapie. To bardzo ważne urządzenie, które pozwala przewietrzyć pomieszczenie i usunąć zapachy, parę i dym, które powstają w trakcie gotowania. Absorbuje także tłuszcz, dzięki czemu nie gromadzi się on na szafkach i urządzeniach. Jedną z najchętniej wybieranych wersji jest okap kominowy. Zobacz, dlaczego warto się na niego zdecydować.

 

Okap kominowy montuje się na ścianie, tuż nad kuchenką. Ponieważ może pracować jako wyciąg, czyli odprowadzać powietrze na zewnątrz, wymaga dostępu do kanału wentylacyjnego. Rurę, która łączy okap z szybem, zakrywa charakterystyczny komin.

Estetyka

Urządzenia te mają różne rozmiary i kształty. Najczęściej spotykaną wersją są okapy kominowe ze stali nierdzewnej, szersze u dołu. Świetnie sprawdzą się w klasycznej kuchni. Wielbiciele nowoczesności mogą z kolei postawić na model skośny lub półokrągły. Dobrze dobrany okap może stać się jednym z tych elementów aranżacji, które będą przyciągać wzrok. Warto dodać, że większość modeli wyposażona jest w oświetlenie, najczęściej halogenowe lub LED. Rozwiązanie to jest nie tylko użyteczne (pomaga podczas gotowania), ale wpływa także na estetykę pomieszczenia.

Skuteczne oczyszczanie

Jak już wspomnieliśmy, okap kominowy działa w obiegu otwartym. Gwarantuje to ogromną skuteczność w oczyszczaniu kuchni, także takiej o większej powierzchni.

Urządzenie sprawnie usuwa wszelkie zanieczyszczenia na zewnątrz. Poradzi sobie nawet wtedy, gdy będziemy gotować równocześnie na wszystkich palnikach. Dodatkowo schłodzi kuchnię, dzięki czemu komfort pracy zdecydowanie wzrośnie – wyjaśnia ekspert z firmy Kuchinox.

Jeżeli podoba ci się okap kominowy, ale nie masz możliwości podłączenia go do wentylacji, niekoniecznie musisz z niego rezygnować. Wiele modeli może pracować także w trybie pochłaniacza. Oczyszczają wówczas powietrze w obiegu zamkniętym, za pomocą specjalnych filtrów.

Okap kominowy – do każdej kuchni?

Wybierając okap należy kierować się przede wszystkim rozmiarem kuchni. Wersja kominowa zajmuje sporo miejsca, dlatego może nie sprawdzić się w przestrzeni o bardzo małym metrażu. Będzie natomiast idealnym wyborem dla posiadaczy nieco większych kuchni. Jeśli tylko masz taką możliwość, najlepiej zdecydować się na podłączenie okapu kominowego do szybu wentylacyjnego. Żaden inny model nie pozwoli pozbyć się oparów tak szybko i skutecznie. Na korzyść przemawiają również niskie koszty eksploatacji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin korzystania z serwisu