Rodzaje opakowań dla gastronomii
Każdy, kto prowadzi lokal gastronomiczny i oferuje klientom możliwość zamówienia potraw na wynos wie, jak istotny jest sposób ich transportu. Najważniejszym elementem są z pewnością odpowiednio dobrane pojemniki, w których można bezpiecznie, wygodnie i szybko przewieźć zamówione przez klientów potrawy. Przedstawiamy rodzaje opakowań dla gastronomii.
Opakowania dla gastronomii – kto powinien o nie zadbać?
W dzisiejszych czasach wiele lokali gastronomicznych decyduje się na serwowanie swoich potraw na wynos. Jest to odpowiedź na potrzeby klientów, coraz częściej korzystających z różnego rodzaju aplikacji służących do zamawiania jedzenia z dostawą do domu. Aby przygotowane w restauracji dania bezpiecznie docierały do klientów, muszą być odpowiednio zapakowane. Do tego celu właściciel lokalu powinien zaopatrzyć go w opakowania przeznaczone dla gastronomii.
-Żadne lokal, który chce sprzedawać jedzenie na wynos nie może się obyć bez opakowań przeznaczonych do ich transportu. Można znaleźć ich różne rodzaje, z których każdy służy do przewozu innego typu potraw. Są takie, w których bezpiecznie, bez ryzyka wylania, można przewieźć zupę, a także i inne, do przewożenia kilkuelementowych dań głównych – tłumaczy nasz rozmówca reprezentujący firmę MATPACK.
Jakie są rodzaje opakowań dla gastronomii?
Na rynku znaleźć można rożne typy opakowań dla gastronomii, z których każdy ma inne przeznaczenie. Do tych najczęściej wykorzystywanych należą:
- opakowania na dania fast food – zaliczają się do nich kartoniki na burgery i zapiekanki, opakowania na tortille, rożki na frytki, koperty na kebaby, itp.; coraz częściej znaleźć można opakowania ekologiczne wykonane z kartonu, na których można umieścić własny nadruk (np. z logo lokalu),
- opakowania dla cukierni – tego typu opakowania służą do przenoszenia produktów cukierniczych, wśród nich znaleźć można m.in. kartony na ciasta, pączki, ciastka i torty, jak również papilotki na babeczki oraz niewielkie pudełeczka na praliny; opakowania cukiernicze często mają interesujący design i są bogato zdobione nadrukami, wytłoczeniami lub fantazyjnymi wycięciami,
- kubki – są najbardziej popularnym rodzajem gastronomicznych opakowań, a dla niektórych stanowią wręcz symbol luksusu jaki wiąże się z kupnem kawy na wynos; innym rodzajem opakowań są kubki na zimne napoje, często wydawane wraz z plastikowymi słomkami.
Jak widać, opakowania dla gastronomii są bardzo potrzebnymi produktami, o których musi pamiętać każdy właściciel lokalu gastronomicznego. Poza ich funkcją praktyczną, mogą być też świetnym nośnikiem reklamowym – wystarczy umieścić na nich logo lub inną kojarzącą się z danym lokalem grafikę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana