Charakterystyka basenów gastronomicznych

Sposoby wykorzystania basenów gastronomicznych

Każde odpowiednio zorganizowane zaplecze kuchenne powinno posiadać nie tylko stoły, szafy i zlewy, ale też dopasowane baseny gastronomiczne. Basen, inaczej niż zlew, nie posiada blatu roboczego, a komora zlewowa zajmuje całą powierzchnię mebla. Dlaczego baseny stanowią tak istotny element kuchennego wyposażenia? Zapraszamy do lektury.

Główne funkcje basenów gastronomicznych

Nie wszystkie naczynia wykorzystywane w gastronomii nadają się do mechanicznego mycia i płukania. Aby nie doszło do ich uszkodzenia, niekiedy niezbędne okazuje się mycie ręczne. W takich właśnie sytuacjach przydają się profesjonalne baseny gastronomiczne. Sprawdzają się one przy myciu i płukaniu dużych naczyń, garnków oraz przedmiotów wielkogabarytowych (np. blachy, pojemniki GN, kosze), których nie da się pomieścić i czyścić w zwykłym zlewie.

Baseny gastronomiczne ze stali nierdzewnej

Standardowy basen gastronomiczny to solidny wyrób wykonany ze stali nierdzewnej chromoniklowej. Z uwagi na swoje przeznaczenie, powinien wyróżniać się odpornością na korozję, uszkodzenia mechaniczne oraz temperaturę. Najlepsze modele basenów dla gastronomii mogą być używane intensywnie przez lata. Przykład takich produktów stanowią baseny oferowane przez firmę JUGEMA, producenta mebli oraz urządzeń gastronomicznych.

Dopasowanie basenów do zaplecza kuchennego

Ogromnym atutem basenów gastronomicznych jest możliwość ich dostosowania do zaplecza kuchennego. Wyróżniamy baseny wolnostojące i wiszące, na regulowanych stopkach i na kółkach (w tym wersje z uchwytem, ułatwiającym przemieszczanie basenu). Baseny można też dobierać pod kątem rozmiarów mebla i pojemności komory roboczej. W sprzedaży znajdziemy baseny z kilkoma komorami oraz szafką/półką umieszczoną pod komorą basenu.

Miejsca wykorzystania basenów nierdzewnych

Baseny gastronomiczne są przystosowane do kontaktu z żywnością. W związku z tym mogą być wykorzystywane nie tylko do mycia naczyń, ale też do obmywania poszczególnych artykułów żywnościowych, np. przed ich obróbką oraz przygotowaniem do spożycia. Baseny widujemy m.in. w barach i restauracjach, w piekarniach, jak również w zakładach masarskich. Więcej o ich funkcjach można przeczytać na stronie sklepu online firmy JUGEMA.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin korzystania z serwisu