okap

Właściwości i zastosowanie okapów gastronomicznych z wbudowanym wentylatorem

Obiekty gastronomiczne to miejsca, w których oczekujemy nie tylko dobrego jedzenia, ale i przyjemnej atmosfery. Nikt nie lubi spędzać czasu w miejscach, z których wychodzi się przesiąkniętym zapachami potraw. Wymiana powietrza jest więc bardzo ważna nie tylko dla pracowników kuchni, ale i dla gości – w końcu kuchnia nigdy nie jest szczelnie oddzielona od sali, na której jadamy. Co warto wiedzieć o okapach gastronomicznych z wbudowanym wentylatorem?

Jakość powietrza ma znaczenie

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego powinien zadbać o jakość powietrza wewnątrz. Musimy zapewnić skuteczną cyrkulację powietrza, by pozbywać się zapachów, które pochodzą z gotowania, tłuszczy zawartych powietrzu oraz w większości przypadków sporej ilości pary wodnej. Skuteczna cyrkulacja dostarcza też świeżego i czystego powietrza z zewnątrz.

Jakość powietrza w lokalu gastronomicznym zależy głównie od zysków ciepła i wilgoci – mówi nam przedstawiciel producenta okapów przemysłowych Belmag z Wrocławiazadaniem wentylacji jest więc usuwanie z pomieszczeń wszelkich zanieczyszczeń i zapachów oraz zastępowanie ich świeżym powietrzem. Tu świetnie sprawdzają się okapy gastronomiczne z wbudowanym wentylatorem.

Charakterystyka wentylatorów

Wentylatory w okapach gastronomicznych powinny być skonstruowane w taki sposób, by działać skutecznie i przy tym mocno nie hałasować. Oczywiście zależy nam także na tym, by zużycie energii było jak najniższe. Obudowa może być wykonana na przykład ze stali cynkowanej, zaizolowana akustycznie i termicznie matą o odpowiedniej odporności ogniowej. Silniki elektryczne w okapach gastronomicznych powinny być wykonane zgodnie z obowiązującymi Dyrektywami i klasami sprawności. Zwykle mają zasilanie jednofazowe lub trójfazowe, choć są też wentylatory z silnikami w wykonaniu specjalnym. Przykładowe warianty wydajności wentylatorów to 350 m3/h, 750 m3/h, czy 1000 m3/h. Dostępne są również wentylatory kanałowe, także o wysokiej wydajności.

Jakie są wymogi dotyczące wentylacji w lokalach gastronomicznych?

Ilość powietrza wentylacyjnego (wartość minimalna, inaczej nazywana wartością higieniczną), wyznaczana jest na podstawie ilości osób, które przebywają w pomieszczeniach. Na przykład dla sali konsumpcyjnej przyjmuje się, że dla na jedną osobę przypada 30 m3/h świeżego powietrza. W części kuchennej, produkcyjnej, gdzie montowane są okapy gastronomiczne z wbudowanym wentylatorem, mówimy o wielkości wymaganego strumienia powietrza, np. 10-50 wymian na godzinę. Określa się także wilgotność powietrza, jego temperaturę i prędkość powietrza w miejscu pracy. Projektowanie wentylacji w lokalu gastronomicznym najlepiej powierzyć doświadczonej ekipie, a okapy gastronomiczne i inne elementy zamówić po prostu od producenta okapów przemysłowych, który oferuje swoim klientom kompleksowe usługi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *