Wybór zlewozmywaka i baterii na wyspę kuchenną – porady
Strefa zmywania na wyspie kuchennej to świetne rozwiązanie w przypadku dużej i otwartej na salon kuchni. Aby jednak w pełni wykorzystać jej potencjał, należy dobrać odpowiednie wyposażenie. Jaki zlewozmywak sprawdzi się najlepiej? Na jaką armaturę warto postawić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.
Aranżacja strefy zmywania na wyspie kuchennej
Wyspa w otwartej kuchni jest doskonale widoczna z najbardziej reprezentacyjnego pomieszczenia, jakim zazwyczaj bywa salon. W kuchni zamkniętej zaś zajmuje centralne miejsce i skupia na sobie uwagę. Przy urządzaniu strefy zmywania na wyspie warto więc zwrócić szczególną uwagę na jej estetykę, nie zapominając przy tym o praktycznych aspektach tego rozwiązania. Zarówno zlewozmywak, jak i baterie kuchenne powinny zapewniać wygodę w użytkowaniu i łatwość utrzymania w czystości.
Blat roboczy na wyspie musi być zorganizowany w taki sposób, aby dostęp do jego wyposażenia był bezproblemowy i pozwalał na wygodne wykonywanie kuchennych prac. Wybór węższej wyspy daje możliwość korzystania ze zlewu nawet z obu stron. Decydując się na taką opcję, dobrze jest zamontować zlewozmywak o kompaktowych wymiarach z półociekaczami lub bez oraz baterię z wysoką, wyciąganą albo obrotową wylewką o szerokim zakresie ruchu.
Jeśli na wyposażeniu kuchni będzie zmywarka, zlewozmywak jednokomorowy w zupełności wystarczy. Spełni swoje funkcje, a na blacie pozostanie jeszcze miejsce do wykorzystania na przykład na mały, praktyczny ociekacz czy przydatne akcesoria. Do kuchni bez zmywarki zaś lepiej wybrać zlew dwukomorowy. W sytuacji, kiedy do zagospodarowania jest więcej powierzchni, warto wybrać model z ociekaczem. W innym wypadku lepiej postawić na osobną suszarkę, a na świeżo umyte warzywa czy owoce dokupić metalowy koszyk do zlewozmywaka. Dobrym rozwiązaniem może być również rozsuwana i dostosowująca się do wielkości komór ociekarka jak ta, którą ma w swojej ofercie firma Kuchinox.
Jakie są pozostałe kryteria?
Zlewozmywak na wyspę kuchenną
W kuchni przyrządzamy posiłki, dlatego jej wyposażenie powinno pozwalać na skuteczną eliminację zarazków. W praktyce oznacza to zakup zlewu, którego komory wykonane są z materiałów odpornych na zabrudzenia. Do takich z pewnością należą stal nierdzewna oraz bardzo modny ostatnimi czasy granit. Gładka powierzchnia ich obu nie sprzyja gromadzeniu się brudu i bakterii. A jeśli już się pojawią, to można je w łatwy sposób usunąć. Zachowaniu higieny sprzyja także wybór modelu podblatowego. Taki zlew ułatwia czyszczenie i – niezależnie od rodzaju materiału wykonania – dobrze prezentuje się na wyspie.
Największą popularnością cieszą się obecnie zlewozmywaki stalowe i granitowe. Te pierwsze wyróżnia przystępna cena i bardzo duża wytrzymałość, którą niektórzy producenci potwierdzają nawet 15-letnią gwarancją. Ponadto cechuje je odporność na wysokie i niskie temperatury oraz działanie środków przeznaczonych do dezynfekcji. Ich srebrna barwa zaś sprawia, że wpisują się w każdy styl – od klasycznego po industrialny.
Dostępne są zlewy stalowe o wykończeniu gładkim, len oraz mikrolen. Komory modeli o zupełnie gładkiej powierzchni elegancko się błyszczą, podczas gdy wykończenie lniane jest matowe. Kwestia struktury jest ważna nie tylko ze względów estetycznych, ale i praktycznych. Wykończenie typu len zwiększa odporność powierzchni komór na zniszczenia powstające podczas codziennej, intensywnej eksploatacji zlewozmywaka. Na powierzchni o takim wzorze zarysowania czy zacieki są zdecydowanie mniej widoczne niż na zupełnie gładkiej. Jednym słowem, jeśli ktoś lubi gotować i zamierza często korzystać z wyposażenia wyspy, lepszym wyborem dla niego może okazać się zlew stalowy o wykończeniu lnianym.
Modele granitowe tak jak stalowe są odporne na wysokie i niskie temperatury, działanie kwasów oraz uderzenia. Ich powierzchnia jest gładka i łatwa w utrzymaniu w czystości. Producenci zlewozmywaków z tego surowca dbają o estetykę swoich wyrobów tak samo jak o parametry techniczne i oferują wiele modeli w różnych kolorach. Dzięki temu możliwy jest dobór zlewu do każdego stylu, w jakim będzie urządzona kuchnia. Jego wygląd z pewnością docenią osoby, dla których oprócz wysokiej jakości liczy się niepowtarzalny charakter aranżacji wnętrz.
Baterie kuchenne na wyspę
Na rynku dostępna jest również szeroka oferta kranów kuchennych. Można wybierać spośród wielu kształtów i form. W zestawieniu ze zlewami stalowymi sprawdzi się armatura w klasycznym wydaniu, czyli w chromie. Baterie chromowane, czyszczone regularnie, będą dobrze się prezentowały i posłużą przez długi czas. Jeśli dostęp do kranu nie będzie z obu stron, wówczas wybór modeli jest jeszcze większy, a decydując się na konkretny, należy wziąć pod uwagę te same względy, jak w przypadku tradycyjnych mebli kuchennych, które montowane są przy ścianie.
Do zlewozmywaków granitowych z kolei polecamy armaturę z granitowym wykończeniem. Takie rozwiązanie sprawdzi się szczególnie w kuchniach, których aranżacja wnętrza zakłada spójność stylistyczną. A osobom, które lubią ciekawe i mocne akcenty, polecamy na przykład chromowane modele z kolorowymi elementami gumowymi. Ciekawym przykładem są tutaj baterie kuchenne Elza wyżej już wspomnianej marki Kuchinox. Wyposażone w gumowe wyginane wylewki dostępne w trzech kolorach wyglądają odważnie i nowocześnie, a przy tym zapewniają łatwy dostęp do kranu i ułatwiają prace kuchenne.
Praktyczne akcesoria kuchenne
W strefie zmywania – nie tylko na wyspie kuchennej – zawsze warto zadbać o przydatne akcesoria do zlewozmywaków. Oprócz wymienianych już metalowych koszyków i regulowanych ociekarek korzystanie ze zlewu z pewnością ułatwią estetyczne dozowniki na środki czystości wyposażone w pojemniki na gąbki oraz maty do komór. Dozowniki z wygodnym aplikatorem na płyn do mycia naczyń lub mydło pozwalają na wygodne mycie naczyń lub rąk, utrzymanie porządku na blacie oraz zachowanie higieny. A wykonane z PVC, kolorowe i odporne na wysokie temperatury maty skutecznie chronią dno zlewozmywaka przed możliwymi uszkodzeniami mechanicznymi. Ponadto wygłuszają nieprzyjemne dźwięki, jakie powstają podczas wkładania do komór zlewu szklanych naczyń lub metalowych garnków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana