Jak zadbać o skuteczną wentylację w kuchni? Porady i rozwiązania

Sprawna wentylacja to istotny element wyposażenia kuchni. Pomieszczenia tego typu generują wiele zanieczyszczeń powietrza – poprzez gotowanie, zmywanie czy działanie kuchenki gazowej. Unoszące się zapachy, wilgoć i produkty spalania powinny być usuwane szybko i sprawnie, by nie rozprzestrzeniać się na resztę domu. Wentylacja kuchenna jest też w stanie usuwać zanieczyszczenia z innych pomieszczeń, m.in. przez kanały wywiewne.

Od czego zależy sposób wentylowania kuchni?

Metoda wentylowania kuchni zależy w głównej mierze od tego, czy pomieszczenie posiada własne okno oraz urządzenia spalające gaz. Wartość strumienia powietrza wentylacyjnego, jaką należy usuwać z poszczególnych rodzajów kuchni, jest opisana w tzw. Polskiej Normie. W przypadku kuchni z oknem zewnętrznym i kuchenką gazową/węglową wynosi ona 70 m3/h. Przy kuchniach z oknem zewnętrznym i kuchenką elektryczną oscyluje w granicach 30 m3/h (mieszkanie 3-osobowe) i 50 m3/h (mieszkanie >3 osób). W kuchni bez okien, dysponujących kuchenką elektryczną, powinno być usuwanych 50 m3 powietrza na godzinę.

Popularne systemy wentylacji i ich zastosowanie

Zdecydowana większość powietrza z kuchni jest usuwana przez specjalne kanały wywiewne. Usuwają one powietrze niezależnie od tego, czy w domu znajduje się wentylacja naturalna (tzw. grawitacyjna) czy wentylacja mechaniczna. Oba systemy wentylacji różnią się natomiast pod względem dopływu powietrza zewnętrznego. W przypadku wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej powietrze napływa kanałami nawiewnymi do pokoi, a stamtąd kieruje się bezpośrednio do kuchni. W systemie wentylacji mechanicznej wywiewnej oraz wentylacji naturalnej, powietrze przedostaje się do budynku poprzez nieszczelności w oknach bądź specjalnie do tego celu stworzone nawiewniki okienne lub naścienne.

Profesjonalne okapy do zastosowań kuchennych

W celu usunięcia pary wodnej i zapachów znad kuchenki możemy zastosować dodatkowe rozwiązanie. Chodzi o tzw. okap kuchenny. Działanie okapu wpływa na znaczący wzrost komfortu korzystania z kuchni. Wyróżniamy rozmaite typy okapów, w tym okapy ścienne, wyspowe, nadszafkowe i sufitowe. Ważną kwestią jest właściwy montaż okapu. Nie powinno się go podłączać do jedynej kratki wyciągowej, gdyż dochodzi do blokady naturalnego przepływu powietrza do kanału wywiewnego. W nowych domach lepiej zaopatrzyć się w dwa kanały wywiewne – jeden na wentylację naturalną i drugi na okap. Jeśli nie ma takiej możliwości, należy zainwestować w okap o obiegu zamkniętym. W starej zabudowie mieszkań – gdzie podłączanie okapów do kanałów wywiewnych jest zabronione z uwagi na obecność kanałów zbiorczych – stosowanie okapu zamkniętego jest jedyną możliwością.

Fińska innowacja w dziedzinie okapów kuchennych

Jeśli mamy wątpliwości w jaki typ okapu zainwestować, poradźmy się fachowców. Pomocą służą przedstawiciele SK Tuote Poland, reprezentujący fińską markę VILPE – projektująca i produkującą rozwiązania systemów wentylacji wyciągowej. Specjalność marki stanowią okapy kuchenne bez wbudowanego silnika, połączone z wentylatorem dachowym, który przejmuje funkcję wentylatora w okapie. To innowacyjne rozwiązanie, zapewniające intensywną, a zarazem cichą pracę okapu. Dzięki temu, przebywając w kuchni nie doświadczamy dokuczliwego hałasu. Uwaga! Oferta obejmuje produkty dedykowane dla domów jednorodzinnych, jak również dla bloków mieszkalnych i obiektów przemysłowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin korzystania z serwisu